A sun cream protection bottle with a sun drawed with cream on a yellow background

8 мита за слънцезащитните кремове, които да забравите още сега!

За никого не е тайна, че слънцезащитата е най-добрата стратегия против стареене и е задължителна за целогодишната ви грижа за кожата. Дори в мрачните,  зимни месеци слънцезащитни продукти могат да бъдат вашият най-добър приятел. Пораженията от слънцето не винаги се виждат и правилната защита може да ви спести бръчки и слънчеви петна в бъдеще.

Ето най-големите митове за слънцезащитните продукти и истината зад тях:

 

Мит # 1: Всички слънцезащитни продукти са мазни и оставят странен филм на лицето ви.

Първо, това не е вярно. Много азиатски слънцезащитни кремове се гордеят с максимална защита и минимална видимост. Те попиват гладко, осигурявайки защитен слой срещу слънцето, а не подобно на западните слънцезащитните кремове, които са гъсти и трудни за нанасяне. Повечето слънцезащитни продукти в K-beauty са по-скоро като млечна есенция или BB крем, което ги прави по-нежни към кожата и по-лесни за усвояване.

 

Мит #2: Слънцето не е вредно, когато е облачно.

Невярно! SPF винаги трябва да бъде последната стъпка от сутрешната ви рутина, независимо от външната температура или времето. UVA и UVB лъчите проникват през облачната покривка, така че дори и при облачен ден ще искате да запазите кожата си защитена.

 

Мит # 3: Не можете да смесвате слънцезащитни марки или стойности на SPF върху кожата си, защото това ще ви остави петна и няма да бъде толкова ефективно.

Обикновено не използваме достатъчно слънцезащитни продукти, така че ако трябва да използвате различни марки или типове слънцезащитни продукти, защо не! Всеки слънцезащитен крем е страхотен, можете да нанасяте различни марки и SPF. Просто се уверете, че са 30+ фактор.

Мит # 4: Прахообразният SPF, като фон дьо тен, всъщност не е ефективен.

Това е половин мит, но все пак е добре да знаете, че вашият SPF на прах всъщност помага. Просто може да не е достатъчно сам по себе си. Ако възнамерявате да използвате прах, но прекарвате много време директно на слънце, помислете за тези слънцезащитни продукти на прах като допълнителна защита. Те са чудесни за нанасяне през целия ден, но ако сте на пряка слънчева светлина, трябва да разчитате на лосион, а не на прах. Ако имате само пудра, използвайте голямо количество и се уверете, че сте покрили цялата си кожа.

 

Мит # 5: Ако нанесете SPF 40 с SPF 15, това влияе върху защитната способност на слънцезащитния крем.

Не точно. Определено няма да получите SPF 55, тъй като слънцезащитните кремове не работят така. Важната част, която трябва да запомните, е, че ако наслоите различни SPF, оставете ги да попият напълно, преди да добавите следващия. Слънцезащитните кремове се тестват и им се дава SPF номер въз основа на прилагането им върху чиста  кожа. Ето защо се уверете, че слънцезащитния  крем е последното нещо, което сте сложили, за да сте сигурни в неговата ефективност.

 

Мит # 6: Химическият слънцезащитен крем се нуждае от пряка слънчева светлина, за да се активира.

Не е вярно! Химическите слънцезащитни продукти действат и без това, но всъщност се разрушават с течение на времето поради излагане на пряка слънчева светлина, поради което се налага повторно нанасяне. Освен това, слънцезащитните продукти трябва да са последното нещо, което прилагате. Всичко, което сложите върху него, може да намали ефективността му. Ако трябва да нанесете грим върху слънцезащитния си продукт, изчакайте няколко минути, докато слънцезащитният крем попие напълно.

Мит # 7: Химическият слънцезащитен крем не е полезен за вашата кожа.

Дали ще изберете физически или химически слънцезащитен крем зависи изцяло от вас! Кожата на всеки човек реагира по различен начин, така че най-добре първо да тествате, за да видите кой е най-подходящ за вашата кожа. Не се страхувайте да изпробвате нови слънцезащитни продукти от време на време.

 

Мит # 8: Слънцезащитните кремове с авобензон не са съвместими с грима.

Всъщност е точно обратното. Avobenzone работи чудесно с грима. Всъщност той се нуждае от грим, за да му позволи да се превърне в дълготрайна защита. Трябва да търсите продукти, които го съдържат, ако влияе добре на кожата ви. Това е чудесна възможност за хора, които използват слънцезащитни продукти в допълнение към фон дьо тен или коректор.

 

Заключение

Най-важното нещо, което трябва да запомните за слънцезащитните продукти, е, че правилната им употреба е най-важна и ви помага да се борите с признаците на стареене.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!