Активни съставки според възрастта

Вероятно често чувате за активни съставки, но какво всъщност са те и как да изберем най-подходящите за вашата кожа? Днес ще поговорим по темата, като ще обсъдим някои от най-популярните активни съставки – ретинол, витамин С, киселини и пептиди.

Често получаваме въпроси за това кои активни съставки за коя възраст са подходящи и как трябва да бъдат включени към вашата рутина. Например, често срещан въпрос е кога е редно да започнете употребата на ретинол, как се използва витамин С, или трябва ли да спрете употребата на салицилова киселина.

 

Шест месеца: Слънцезащитен крем

Да, SPF се счита за активна съставка, която е абсолютно задължително да използвате. Слънцезащитата трябва да започне още от ранна детска възраст, като е добре да използвате фактор от 30 до 50.

Препоръчително е да изпробвате мостра на слънцезащитата, преди употреба по цялото тяло и лице. Минералните слънцезащитни продукти имат по-малък риск от алергични реакции, отколкото химическата слънцезащита. Важно е да опитате различни марки в случаи на алергична реакция, вместо да спрете изцяло използването на слънцезащитни продукти.

 

Тийнейджъри: салицилова киселина

Това е отлична съставка за мазна или склонна към акне кожа, които са често срещани проблеми в тийнейджърските години.

Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина (BHA), която ексфолира горните слоеве на кожата чрез разхлабване на връзките между кожните клетки. Това е чудесна съставка за ексфолиране и изсветляване на тена на кожата, както и за отпушване на порите, предотвратявайки появата на черни точки, бели точки и акне. Тийнейджърите могат да започнат да използват салицилова киселина при проблеми с акне, докато възрастните могат да я използват, за да подобрят цялостния тен на лицето.

 

Ще забележите, че много продукти за грижа за кожата, насочени към тийнейджъри, съдържат салицилова киселина и тези формулировки често са твърде силни за възрастни. С напредването на възрастта естествено произвеждаме по-малко себум и кожната ни бариера става по-компрометирана, така че ако сте на възраст над 20 години, изберете нежни формулировки (като Benton Aloe BHA Skin Toner), ако искате да използвате салицилова киселина.

БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл
БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл

Тийнейджъри: бензоил пероксид

Подобно на салициловата киселина, бензоил пероксидът се използва предимно за лечение на акне, което го прави добра съставка за включване през юношеските години. Можете да продължите да го използвате, стига да имате проблем с акне, от което много хора страдат дори в зряла възраст.

Бензоил пероксидът има както противовъзпалителни, така и антибактериални свойства и може да унищожи ключовите бактерии, причиняващи акне, без да предизвиква бактериална резистентност. Освен това намалява зачервяването и възпалението, причинено от акне.

Имайте предвид, че съставката е доста силна, което може да доведе до странични ефекти, включително сухота, зачервяване, белене и чувствителност.

 

В началото на 20-те години: Витамин С

20-те години са чудесно време да започнете да използвате витамин С. Този мощен антиоксидант предпазва кожата ви от свободните радикали, които могат да увредят кожата и да ускорят признаците на стареене, включително бръчки, отпуснатост на кожата и слънчеви петна.

Серум за Лице Skinmiso Pure Vitamin-C Serum
Серум за Лице Skinmiso Pure Vitamin-C Serum

Има безброй научни проучвания, които подкрепят ползите от витамин С, както и че витамин С и слънцезащитните продукти действат чудесно заедно, засилвайки защитните свойства един на друг. Поради тази причина – и тъй като предпазва кожата от замърсители и слънчевите UV лъчи – препоръчваме да прилагате витамин С сутрин.

 

20-те години: Алфа хидрокси киселини (AHA)

AHA са ексфолиращи съставки, които премахват мъртвите кожни клетки и изсветляват тена ви, което ги прави идеална съставка за включване още през 20-те години. Можете  да продължите да ги използвате до зряла възраст или като ежедневно лечение (когато е в лека форма), през ден или веднъж седмично.

Ще намерите много различни AHA в продуктите за грижа за кожата, но двете най-често срещани са гликолова киселина и млечна киселина. Гликоловата киселина е естествена киселина от захарна тръстика и е средство за справяне с проблемите с пигментите. Тя разгражда мъртвите кожни клетки на повърхността на кожата, за да разкрие по-ярка кожа и да намали хиперпигментацията и намаляването на фините линии. Млечната киселина също помага за горния слой на кожата, като освен това носи голяма доза хидратация.

Серум за Лице Mizon AHA 8% Peeling Serum 50 мл
Серум за Лице Mizon AHA 8% Peeling Serum 50 мл

 

30-те години: Хидрохинон

Хидрохинонът може да се използва от всяка възраст, но е най-подходящ за хора, които имат проблеми с хиперпигментацията. Това е проблем, който се появява през 30-те години и става по-сериозен с напредването на възрастта. Съставката може да се използва за лечение на продължително зачервяване, свързано с акне при по-възрастните тийнейджъри и тези на 20-годишна възраст. Никога не трябва да се използва от бременни жени.

Хидрохинонът е вид фенол със свойства за изсветляване на кожата, който се използва козметично, за да подпомогне изсветляването на участъци с потъмняла кожа, както при мелазма, пост-възпалителна хиперпигментация (PIH), обезцветяване на акне и слънчеви петна. Действа чрез инхибиране на тирозиназата, ключов ензим в синтеза на меланин, и по този начин намалява производството на меланинов пигмент.

Препоръчваме да използвате тази съставка само ако вашият дерматолог го е препоръчал, тъй като е доста силна.

 

30+: Ретинол (витамин А)

Ретинолът е мощна форма на витамин А, която се предлага в различни проценти и в различни среди, включително серуми, масла и овлажнител. Веднага щом започнете да виждате ранни признаци на стареене, може да започнете да използвате тази съставка.

Ретинолът по същество ексфолира кожата и генерира клетъчен обмен, забавя признаците на стареене и дори обръща самия процес на стареене. С изключение на SPF, това е най-препоръчваната съставка от дерматолози.

Ретинолът се предлага в различни проценти. Можете да започнете с нисък процент и двукратна ежедневна употреба, след това да преминете към ежедневна употреба и по-висок процент.

 

Всяка възраст: Пептиди

Пептидите са една от най-обсъжданите съставки в областта на грижата за кожата. При употреба, те демонстрират забележителни качества, ревитализирайки кожата ви и правейки я по-устойчива и силна.

Не мислете за пептидите като за начин да решите проблема, а като неговата превенция. Те спомагат за възстановяването на кожата независимо от възрастта, правейки за по-хидратирана, устойчива и здрава. Точно по тази причина никога не е късно да включите пептиди къв вашата рутина!

Крем за лице SNP Peptaronic Tone Up Cream
Крем за лице SNP Peptaronic Tone Up Cream

Няма строги правила, които е нужно да спазвате по отношение на активните съставки. Ако имате съмнения, ориентирайте се по типа на кожата ви. Например, ако имате много мазна кожа и акне, опитайте салицилова киселина. Ако започнете да виждате признаци на стареене, е време да вземете ретинол. Ако кожата ви има нужда от изсветляване на тена, пробвайте AHA.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!