Чухте ли за новата тенденция за пиенето на хлорофилна вода?

През последните няколко месеца може да сте виждали хора, които говорят за силните предимства на хлорофилната вода, докато скролвате през профила си в социалните медии.

 

Какво е хлорофилна вода?

Накратко, хлорофилът е зеленият пигмент, който се среща в растенията и водораслите. По-конкретно, той се намира в хлоропласта AKA, малките органели, отговорни за фотосинтезата.

Фотосинтезата е процес, при който растенията абсорбират енергията от слънчевата светлина, а течният хлорофил е екстракцията на пигмента.

Хлорофилна вода – и хлорофилни капки или прахове, които можете да добавите към водата си – сега се продават от марки за здравословно хранене. През последните месеци, до голяма степен благодарение на тяхното присъствие в социалните медии – тези продукти набират сериозна скорост.

 

Потенциалните ползи от пиенето на хлорофилна вода

Някои от предполагаемите ползи от пиенето на хлорофилна вода са насочени към грижата за кожата и премахване на чувството за подутост, както и подпомагане на загуба на тегло. Хлорофилната вода съдържа антиоксиданти, които извличат различни ползи за кожата, като помагат при увреждане от свободните радикали и фини линии и бръчки.

Хлорофилната вода може също да повиши вътрешната алкалност, което може да насърчи по-здраво тяло и следователно може би ще помогне при възпаление, акне, високо тегло и сън. Реалността обаче е, че все още се извършват изследвания за ползите от хлорофилната вода, особено що се отнася до кожата.

Например, твърдението, че хлорофилната вода незабавно ще накара кожата ви засияе или лекува акнето, отива твърде далеч (поне засега). Въпреки че изследванията подкрепят някои от тези потенциални ползи, все пак трябва да съберем повече данни, преди да направим окончателни твърдения.

Не можете ли просто да ядете зеленчуците си за същия ефект?

Хлорофил добавките не са особено евтини, но има някои други начини да получите своя хлорофил (ако желаете) чрез определени зеленчуци.

Една чаша суров спанак съдържа около 24 mg хлорофил, а магданозът има около 19 mg на чаша. Можете да смесите магданоз с вода, за да създадете хлорофилна вода.

Всеки зеленчук, който е зелен както отвътре, така и отвън – като зеле и целина – ще ви осигури най-добрия източник на хлорофил (приблизително 4 до 15 mg на чаша). Зелените зеленчуци, които имат по-светъл вид, включително аспержи и броколи, имат по-малки количества хлорофил.

Най-голямата разлика между яденето на зеленчуци и приемането на добавка хлорофил е лекотата и концентрацията. Ако цената не е проблем, хлорофилната вода може да е най-добрият ви вариант. Добавянето на хлорофилна вода към диета, богата на зеленчуци, е допълнителен плюс и не е нужно да избирате едното или другото.

Заключение

Все пак ако пиенето на хлорофилна вода ви кара да се чувствате добре, това е страхотно. Не са известни отрицателни странични ефекти и предварителните данни показват, че тя може да бъде полезна за намаляване на възпаленията и насърчаване на благосъстоянието ви.

Поддържането на хранителна и пълноценна диета винаги е най-важно. Нашите клетки и кожата функционират най-добре, когато рН балансът на телата ни е на правилното ниво, което зависи от храната, която приемаме.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!