Как да разберете дали наистина имате чувствителна кожа?

Много хора определят кожата си като чувствителна, но освен ако нямате състояние като екзема или хранителни алергии, кожата ви вероятно не е толкова чувствителна, колкото си мислите. Едно от нещата, които често чуваме от клиентите, е „аз имам чувствителна кожа“. Много хора обаче се диагностицират погрешно. Възможно е да не понасяте определени продукти или съставки или кожата ви да се чувства неудобно и сърбяща на моменти, но това не означава, че вашият тип кожа е „чувствителен“.

Какво е чувствителна кожа?

Има разлика между чувствителната кожа и такава, която просто реагира на определени съставки. Тъй като това може да е объркващо, е по -лесно да се мисли за чувствителната кожа като реактивна кожа и сенсибилизираната кожа като преходно състояние на кожата.

Хората с реактивен тип кожа са склонни да реагират много по -лесно на определени продукти, промените във времето, промените в съня, хормоналните промени, изкуствените аромати и други тежки съставки. Ако имате наистина чувствителна кожа, обикновено се колебаете да опитате много нови, луксозни продукти за грижа за кожата, страхувайки се, че те ще доведат до подутини, обриви, парене и зачервяване.

Това е различно от хората, които имат специфични алергии. Да кажем например, че получавате акне от продукти, които включват екстракт от роза или салицилова киселина, но иначе кожата ви е добре с повечето продукти. Това би означавало, че имате специфична чувствителност към тези съставки, но това не би направило кожата ви чувствителна сама по себе си.

Друго полезно нещо, което трябва да имате предвид, когато се опитвате да определите дали имате чувствителна кожа, е цялостното ви здраве. Повечето хора с реактивен тип кожа имат някаква атопия. Ако имате хранителни алергии, сезонни алергии, астма или екзема, тези състояния често съжителстват с чувствителна кожа (но не винаги!). Кожата е предназначена да помогне за регулиране на температурата и да осигури бариера между тялото ви и външния свят. Ако имунната ви система е малко изкривена, както е при атопичните хора, това ще засегне кожата ви, която е основен компонент на защитните системи на тялото.

Кожата също може да бъде в сенсибилизирано състояние (или хората с вече чувствителна кожа могат да изпитат повишена чувствителност), когато е суха, така че хидратацията и възстановяването на бариерите са две от основните стратегии за справяне с този тип кожа. Ако имате възпаление на кожата, помислете за следните неща: времето драстично ли се е променило? Започнахте ли да използвате нов продукт? Промени ли се значително вашата диета? Подложени ли сте на голям стрес? Всичко това са причини, поради които чувствителността може да скочи, затова се научете да разпознавате кои от тези фактори предизвикват вашата чувствителност. Когато можете лесно да идентифицирате какво отключва тези проблеми, справянето с чувствителната кожа може да стане много по -лесно.

Чудесна съставка за чувствителна кожа е centella asiatica, тъй като е противовъзпалително и стимулира зарастването на рани. Ако имате реактивен тип кожа е най-добре да използвате леки продукти за цялата си рутина.

CosRX Hydrium Centella Aqua Soothing Ampoule е добра за реактивни типове кожа, тъй като не включва изкуствен аромат, наред с други често срещани дразнители. Независимо дали кожата ви е чувствителна или временно сенсибилизирана, в крайна сметка ще я третирате по същия начин, като използвате леки продукти с активни вещества, които служат предимно за успокояване и хидратация. Разликата обаче е, че за преминаване на чувствителността тези предложения са за краткосрочен план, докато за реактивната кожа основната ви рутина трябва да се състои от изключително леки продукти, докато не разберете какво може да е добре за вас.

CosRX Hydrium Centella Aqua Soothing Ampoule

Друга чудесна съставка за чувствителна кожа е екстрактът от зелен чай, който можете да намерите в линията на Benton Deep Green Tea. Зеленият чай е мощен антиоксидант, който е чудесен за успокояване на стресираната кожа и помага за успокояване на зачервяванията!

Серамидите също са фантастични, защото помагат за възстановяване на бариерата на кожата, така че тя да остане хидратирана и следователно е в по -добра форма, за да се защити. Опитайте серията Good Cera от Holika Holika, която е особено подходяща за суха, чувствителна и раздразнена кожа. Съдържащите се в състава й серамиди снабдяват кожата с влага.

Основното правило е, ако решите да изпробвате по-тежки продукти е да започнете с мостра върху част от кожата и да видите дали ще има реакция. Въвеждайте само един нов продукт наведнъж, докато не разберете как реагира кожата ви.

 

Заключение

Надяваме се кожата ви да се почувства малко по -спокойна, след като прочетете това! Ако това ви се струва прекалено много за запомняне, просто помислете за чувствителната си кожа като любим пуловер от кашмир: не търкайте прекалено силно, ако искате повърхността да продължи да изглежда добре, избягвайте гореща вода и избягвайте груби почистващи препарати. Ако се отнасяте правилно към кожата си, тя ще ви обича повече!

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!