Какво е розацея и кои продукти да използвате?

Розацеята причинява зачервяване и видими кръвоносни съдове на повърхността на кожата. В по-тежки случаи могат да присъстват червени подутини или пустули. С течение на времето розацеята може да удебели кожата на носа, което води до увеличаване на размера му, правейки го да изглежда луковичен. Съществуват 4 етапа на розацея, всеки по-лош от предишния.

 

Знаем ли какво причинява розацеята?

Дълго време никой не знаеше каква е причината за появата розацея. Сега се смята, че се причинява от кожни акари, които живеят на повърхността на кожата, или демодекс. За повечето хора те безвредни и никога не създават проблем. Проучванията показват, че хората, страдащи от розацея, имат над 10 пъти по-голямо количество демодекс на кожата си, отколкото тези без розацея. Не те са обаче това, което причинява проблема. Когато демодекс загиват, те отделят бактерии, предизвиквайки имунна реакция в кожата, създавайки възпаление и зачервяване.

 

Има ли лечение?

Въпреки че не е известно лечение, има много продукти и съставки за грижа за кожата, които могат да бъдат изключително ефективни за минимизиране на симптомите, свързани с кожното разстройство. Центела, мед, охлювен муцин, витамин С, алое, зелен чай, хиалуронова киселина, антиоксиданти, цинков оксид, ниацинамид, пептиди, азелаинова киселина, манделова киселина, са само част от ефективните съставки.

Когато розацеята е устойчива на антибиотици, често се използва локален третиноин, преди да се прибегне до перорален изотретиноин. В много случаи възпалителните лезии, свързани с розацеята, са напълно намалени при лечението с третиноин.

Продукти, които намаляват симптомите на розацея и съставки, които трябва да се избягват

Някои от най-добрите продукти за розацея идват от Южна Корея, тъй като много от продуктите им съдържат мед, охлювен муцин, Centella Asiatica, зелен чай, витамин С, цинков оксид и ниацинамид.

Продуктите, които трябва да се избягват, са тези, които съдържат алкохол, хамамелис, ментол, камфор, мента, евкалиптово масло, аромати и пропилей гликол. Това са известни дразнители за склонна към розацея кожа и могат силно да влошат зачервяването, възпалението и подутите пустули по кожата.

Правилната рутинна грижа за кожата, започвайки с двойно почистване, включва тоник, есенция, серум, крем и маска за сън / слънцезащитен крем. Тази рутина може драстично да подобри състоянието на кожата, бореща се с розацея.

 

Почистващо олио или балм

Една от най-важните стъпки е почистващото олио или балсам. Почистващите продукти на водна основа не могат да свършат цялата работа сами. Те имат своето място в цялостната рутинна грижа за кожата, но не могат да премахнат омазняване, грим и слънцезащитни продукти.

Почистващо Олио за Лице Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil 150 ml.
Почистващо Олио за Лице Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil 150 ml.
Почистващ Балсам за Лице Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm Purifying - 100 мл
Почистващ Балсам за Лице Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm Purifying – 100 мл

 

Почистваща пяна

Причината, поради която почистващата пяна е втората стъпка в корейската рутина за грижа за кожата, е, че тя е по-нежен препарат. След като веднъж вече сте почистили кожата си, най-добре е второто ви почистване да е по-бързо и лесно. По този начин се избягвате да лишите кожата от нейните естествени защитни масла. Колкото по-пенливо е почистващото средство, толкова по-нежно е върху кожата.

ПЯНА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕ KLAIRS RICH MOIST FOAMING CLEANSER 100 МЛ
ПЯНА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕ KLAIRS RICH MOIST FOAMING CLEANSER 100 МЛ
Почистваща Пяна за Лице iUNIK Centella Bubble Cleansing Foam
Почистваща Пяна за Лице iUNIK Centella Bubble Cleansing Foam

 

Тоник

Тоникът е съществена част от вашия режим на грижа за кожата. Има три основни типа тоници; стягащи, хидратиращи и ексфолиращи. Повечето корейски тоници са много хидратиращи, дори киселинните, ако са формулирани внимателно. Всяка рутина се нуждае от балансиращ рН тоник, защото естественото рН на кожата ви се понижава всеки път, когато я почиствате. Използването на хидратиращ, балансиращ рН тоник във вашата рутина гарантира, че кожата ви остава със здравословно рН и е хидратирана.

Тоник за Лице Benton Deep Green Tea Toner 150ml
Тоник за Лице Benton Deep Green Tea Toner 150ml
ТОНИК ЗА ЛИЦЕ KLAIRS SUPPLE PREPARATION UNSCENTED TONER 180 МЛ
ТОНИК ЗА ЛИЦЕ KLAIRS SUPPLE PREPARATION UNSCENTED TONER 180 МЛ

 

Есенция

Важно е да поддържате по-здрава, силна кожна бариера, особено за тези от вас, които страдат от розацея. Един от най-ефективните начини за укрепване на естествената бариера на кожата е чрез използване на пробиотици, иначе известни като ферментирала грижа за кожата. Марките често озаглавяват пробиотичната си грижа за кожата като „Първа есенция за лечение“ или „Начална есенция за лечение“. Това означава, че есенцията трябва да се приложи първо, преди всякакви тоници, серуми или кремове.

Важно е да прилагате продукта директно върху кожата, преди всякакви други продукти (с изключение на киселини), тъй като те съдържат добрите бактерии, от които кожата ви се нуждае, за да бъде здрава. Те действат върху външните слоеве на кожата по същия начин, както киселото мляко за стомаха, поддържайки баланса на бактериите, живеещи в и върху кожата ви.

Освен това есенциите са предназначени да подпомогнат усвояването на всички останали продукти.

 

Есенция за Лице Purito Fermented Complex 94 Boosting Essence 150 мл.
БЕНТОН ФЕРМЕНТИРАЛА ЕСЕНЦИЯ 100 мл

 

Витамин С

Витамин С играе важна роля във всяка рутина за грижа за кожата при розацея. Той до голяма степен помага за овладяване на възпалението, свързано с кожното разстройство и предпазва свободните радикали от околната среда. С вече компрометирана бариера, тези от вас, които страдат от розацея, се нуждаят от цялата антиксидантна помощ, която могат да получат. Витамин С помага за укрепване на отслабените кръвоносни съдове, като потенциално предотвратява разширяването им и причинява зачервяването, което често се наблюдава при розацея. Въпреки че на пазара има безкраен брой серуми с витамин С, най-добре е да се търсят тези, които съдържат l-аскорбинова киселина, а не много други производни на витамин С.

Серум за лице Goodal Green Tangerine Vita C Dark Spot Serum + подарък

 

Серум за Лице Purito Pure Vitamin C Serum 60 мл.

 

Серум

Серумът може да бъде много ефективен за успокояване на раздразнената кожа, особено тези, съдържащи Centella Asiatica, зелен чай, серамиди, хиалуронова киселина, пробиотици и витамин С. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които са важни при борбата със симптомите на розацея. Той съдържа големи количества полифеноли, които намаляват възпалението, подуването на кожата и зачервяването и могат да бъдат много успокояващи при симптоми на розацея. Той не само може да лекува розацея, но и може да предотврати предизвикването на симптомите.

Доказано е, че Centella Asiatica също укрепва кръвоносната система, подобрявайки притока на кръв, което от своя страна укрепва капилярите, предотвратявайки разширяването им. Тя е богата на антиоксиданти, има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Това я прави звездна съставка за лечение на розацея, тъй като поддържа бариерата на кожата здрава и укрепена, предотвратявайки попадането на дразнители в кожата. Успокоява кожата и също така предотвратява зачервяването.

УСПОКОЯВАЩ И ОВЛАЖНЯВАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ KLAIRS RICH MOIST SOOTHING SERUM 80 МЛ

 

Серум за Лице Purito Centella Unscented Serum 60 ml

 

Емулсии

Емулсиите са може би най-пренебрегваната стъпка. Тя играе изключително ефективна роля за доставяне на влага в кожата, добавяйки цял допълнителен слой хидратация.

Емулсиите никога не съдържат оклузиви, съставките, които са отговорни за блокирането на влагата, тъй като те не са формулирани като последна стъпка от вашата рутинна грижа за кожата. И тъй като не заключват влагата, те също така не пречат на продуктите, нанесени върху тях, да проникнат в кожата. Много от най-добрите продукти съдържат любими на кожата съставки, като мастни киселини, витамини, серамиди и антиоксиданти

Ако не сте добавили емулсия към вашата рутина, време е  опитате, кожата ви ще ви благодари! Всички типове кожа могат да използват емулсии, не само тези, които страдат от розацея или чувствителна кожа. Много проблеми, свързани с кожата, като преждевременно стареене, сърбеж или зачервявана, скучна или бледа кожа, всички се дължат на липсата на влага.

Често, след като кожата ви е достатъчно овлажнена, производството на себум също значително ще намалее. Ако имате мазна, зачервена, дехидратирана, скучна кожа, опитайте да добавите емулсия към вашата рутина.

Лосион за Лице Benton Deep Green Tea Lotion 120ml
Лосион за Лице Benton Deep Green Tea Lotion 120ml

 

БЕНТОН ЛОСИОН С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ И ПЧЕЛНА ОТРОВА 120 МЛ.
БЕНТОН ЛОСИОН С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ И ПЧЕЛНА ОТРОВА 120 МЛ.

 

Овлажнители

Знаейки какъв е вашият тип кожа и всички потенциални кожни проблеми, с които може да се сблъскате, може драстично да ви помогне да изберете подходящият за вас продукт. Когато знаете какво искате от даден продукт, ще знаете и какви съставки да изберете.

Ако имате чувствителна кожа или розацея, вече знаете какви съставки трябва да съдържа вашата грижа за кожата, както споменахме по-рано. Всичко, съдържащо гореспоменатите съставки, вероятно ще е подходящо за вашия тип кожа.

Ефективният овлажнител е един от най-важните продукти. Той трябва да абсорбира напълно, и да остави кожата ви добре овлажнена без излишни остатъци.

БЕНТОН СТИЙМ КРЕМ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ И ПЧЕЛНА ОТРОВА 50 мл.
БЕНТОН СТИЙМ КРЕМ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ И ПЧЕЛНА ОТРОВА 50 мл.

 

Гел-крем за Лице Centella Calming Gel Cream 60 мл.
Гел-крем за Лице Centella Calming Gel Cream 60 мл.

 

Маски

Маските, било то шийт маска, маска за сън или маска с отмиване, са страхотен начин, с който можете да поглезите кожата си. Те наистина могат бързо да успокоят сухата, зачервена, раздразнена кожа или да добавят много влага към уморената, суха кожа.

Шийт Маска Benton Goodbye Redness Centella Mask Pack 23g
Шийт Маска Benton Goodbye Redness Centella Mask Pack 23g

 

Маска за Лице I'm from Honey Mask
Маска за Лице I’m from Honey Mask

Слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем е най-добрата грижа срещу бръчки. Ако не прилагате ежедневно широкоспектърно слънцезащита, преди да излезете от къщи, тогава ползата от всички други продукти е нулева. Последствията върху кожата ви от вредните UV лъчи далеч надминават ползата от който и да е хидратант или серум.

Слънцезащитният крем е важен за всички, но особено за тези с чувствителна кожа или розацея.

 

 

 

COSRX УСПОКОЯВАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ С АЛОЕ SPF50 - 50 мл
COSRX УСПОКОЯВАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ С АЛОЕ SPF50 – 50 мл

 

Слънцезащитен Крем Neogen Day Light Protection Sunscreen SPF50/PA+++ 50 ml
Слънцезащитен Крем Neogen Day Light Protection Sunscreen SPF50/PA+++ 50 ml

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!