Корейската храна – люта, но божествено вкусна

Автор: Мира Бондева

Корейската вълна Халю (한류) помогна на уникалната корейска култура да се разпространи по целия свят. Благодарение на к-поп (музиката), к-бюти (козметиката) и к-драмите (сериалите) интересът към корейския начин на живот непрекъснато се увеличава. Все повече млади хора слушат най-популярната корейска група BTS, майките (а и татковците) се разкрасяват с корейска козметика, а бабите въздишат по драматичните корейски сериали. Въпреки това, корейската култура не може да бъде достоверно представена без да се спомене и храната.

Най-популярното по цял свят корейско ястие, което винаги присъства на трапезата, се нарича „Кимчи“ (김치). Кимчито се прави от ферментирали зеленчуци и разнообразни подправки като чили на прах, пресен лук, джинджифил, морски дарове, чесън и др. За българския вкус кимчито наподобява киселото зеле, което освен че е много вкусно е и безкрайно полезно. Освен това, има много и разнообразни начини по които може да ядете кимчи – като палачинка (김치전), яхния (김치찌개), нудли (김치국수) и дори като пица (김치피자)! В столицата на Южна Корея – Сеул има и „Музей на Кимчито“, намиращ се в колоритния квартал Инсадонг (인사동).

Отличителна черта на корейската храна са големите порции, които биват поставени в средата на масата. По този начин, хората имат свободата да хапнат от всичко, което им харесва. Традицията повелява да се храните с клечки, а на масата пред вас най-вероятно ще има и лъжица за тези, които обичат горещите супи и ориза. Не търсете нож. В Корея у дома и в ресторантите режат храната си с ножица. Не се чудете и ако на масата пред вас поставят различни видове кимчи, соеви кълнове, тиквички, гъби, картофи, ряпа, спанак, чесън и др. Традицията повелява към основните ястия, да се прибавят и някои странични ястия или т.нар. „Панчан“ (반찬).

Както знаем, в основата на корейската кухня е пикантният вкус, който може да ни накара да се изпотим или дори понякога да се насълзим. Ако стомахът ви е прекалено чувствителен, непременно предупредете сервитьора, за да променят степента на лютивост на храната. Разбира се, има и не малко непикантни ястия като пилешката супа „Самгьетанг“ (삼계탕), маринованото говеждо Булгоги (불고기) или спагетите с черна бобена паста Чаджангмьон (짜장면).  Ако посещавате Корея трябва да си „забъркате“ и ястието Бибимбап, чието име произлиза от глагола 비비다, който означава разбъркам и размесвам.

Заслужава си да похапнете и патпингсу (팥빙수) – десерт от лед, който е полят със сладък топинг и украсен с нарязани плодове. Други сладки изкушения, които непременно трябва да опитате, са палачинките Хотток (호떡), медените сладки Якуа (약과), както и сладките Далгона (달고나). Почитателите на кафето вероятно са чували и за „Далгона кафето“ (달고나 커피), което придоби огромна популярност по време на карантината. Далгона кафето е много лесно за приготвяне, като се използват само 4 съставки – разтворимо кафе, захар, гореща вода и мляко.

Всеизвестен факт е, че корейците са доста щедри и в много ресторанти може да получите и т.нар „Собис“ (서비스) – безплатно ястие (или ястия) като подарък от заведението. Освен това, за разлика от България, в Корея няма култура за оставяне на бакшиш на сервитьора. В ресторантите за барбекю дори ще ви предоставят и престилки и след това ще ви оставят сами да си изпечете месото. Към него, разбира се, ще ви дадат и ножица, за да го нарежете на парченца. Най-популярното подобно ястие се нарича Самгьопсал (삼겹살) – сам (три), гьоп (слой) и сал (месо), което може буквално да се преведе като трислойно месо, отнасящо се до трите видими слоя на месото.

Ако попаднете в някой от по-известните квартали, като например Мьонгдонг (명동), задължително трябва да опитате „street food”. Тези „училични храни“ са изключително разнообразни, като няколко изтъкнати примера са торнадо картофите (회오리 감자), пикантните оризовите хапки (떡볶이), различните видове корн-дог, шишчета, кнедли (만두), кимбап (김밥) и емблематичният Пунгопанг (붕어빵) – сладкиш във формата на риба. Ако случайно имате и рожден ден, по традиция, трябва да си хапнете супата от водорасли Мийокгук (미역국).

Не трябва да забравяме и вкусното KFC, което не се отнася до американската верига ресторанти, а е абревиатура означаваща „Korean Fried Chicken“. В Корея се предлагат няколко различни вида корейско пържено пиле, но най-известният е пикантното Янгньом Чикин (양념 치킨). Тъй като пилето (치킨) често върви ръка за ръка с бирата (맥주), още в началото на 2000г. се е образувало и съчетанието „Чимек“ (치맥). В град Гимпо дори имат планове да създадат „Чимек Стрийт“ т.е. улица изпълнена с ресторанти за корейско пиле и бира.

За хората, които нямат време за готвене, най-подходящ е т.нар. „къп рамьон“ (컵라면), който просто се вади от пакетчето и се залива с гореща вода, като след няколко минути се добавят и подправките. Сред най-популярните вкусове на къп рамьон са кимчи, телешко и морски дарове. Почитателите на корейски драми вероятно са попадали на доста сцени в които главните герои си похапват къп рамьон в някой квартален магазин. Всъщност, това е обичайна практика, тъй като повечето корейски хранителни магазини имат и зона за хранене, снабдена с микровълнова фурна и диспенсър за вода.

Напоследък, добиха популярност и онлайн предаванията наречени „Мокбанг“ (먹방). Думата Мок-Банг е съчетание от първите срички на „храня се“ (먹다) и на „предаване“ (방송). Водещите на Мокбанг изяждат огромни количества храна без затруднение и така всеки месец привличат аудитория от милиони зрители по целия свят.

 

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!