Закуска в Корейски стил

Автор: Йоана Кирова, студент „Кореистика“, СУ „Св. Климент Охридски“

Всички сме чували твърдението, че „закуската е най-важното хранене за деня“. В това отношение има разногласие сред хората, но пък за повечето от нас закуската си е любимо хапване, дори и за тези, които не закусваме често. И ако ние като българи традиционно обичаме за закуска да хапваме например пържени филийки, мекици със сладко и/или сирене, гевреци, кифли, банички и други подобни храни – солени или сладки, но предимно тестени, то за корейците закуската представлява по естество нещо съвсем различно.

Да започнем оттук – това, което ние в нашата, да кажем обобщено „западна“ спрямо корейците, култура наричаме закуска, не съществува в познатия ни смисъл в корейската култура на хранене. Т.е. в Корея закуската не е обособена като отделно хранене с отличителни за нея храни. Това ми направи впечатление и на мен, когато за пръв път бях в Корея и се хранех в столова. Първата сутрин, когато отидох да закуся, забелязах, че храната не се различиваше по естество от другите хранения през деня. Елементите си бяха все същите като тези от обикновените за едно корейско хранене – ориз, супа, някакво месо и разнообразие от характерните за корейската кухня „странични“ ястия – панчан. Погледнах в менюто за следващите дни и видях, че за разлика от този ден, през следващите е предвидена закуска „в западен стил“.

Тогава, ако корейската закуска не се отличава от другите хранения през деня, кои са храните, които корейците обичат да ядат на закуска „в корейски стил“? Отговорът е лесен – всичко, което можеш да си купиш сутринта е закуска. Обикновено корейците, които обичат да закусват така, не им пречи денят им да започне с кисели, ферментирали зеленчуци, супа или просто ориз, подправен със сусамово олио. Подобни готвени ястия се сервират в денонощни ресторанти, където корейците ходят и за да закусят сутринта. Поради забързаното градско ежедневие и типично корейската „култура на бързане“, това са местата, където корейците в големите градове ходят да закусват в повечето от случаите вместо да хапнат вкъщи.

Кимбап ресторантите са сред често посещаваните от корейците „закусвални“. Там те си взимат кимбап, което буквално означава сушено водорасло, което корейците наричат ким, и ориз. По тези две основни съставки, бихме го оприличили на японското суши, с основната разлика че всички останали съставки са различни. Докато в японското суши основно се слага сурова риба, в кимбап-а типичните съставки са някакво преработено месо или рулца от раци, тип корейски омлет, мариновани жълти репички, сготвени зелени листа (подобни на спанак) и други. Кимбап-ът се счита за практична храна, която лесно може да се занесе и хапне навсякъде по всяко време. За това е предпочитана закуска сред корейците и не е изненада наличието на специализирани ресторантчета – тип закусвални за кимбап, където корейците ходят да закусят сутринта или по всяко друго време през деня.

 

източник: уикипедия
кимбап

Друго ястие, което се приготвя и за закуска от същите кимбап ресторанти, е кимчи-сундубу-чиге (김치순두부찌개), което представлява пикантна яхния с „корейското кисело зеле“ кимчи, тофу и свинско шкембе. Предлагат се също така Токкук (떡국), от ток – (солен) оризов кейк (може да се оприличи на паста от ориз, в по-дебела цилиндрична форма) и гук – супа. В супата ток­-а е нарязан на плоски овални форми, може да се добавят броколи, прясно нарязан зелен лук, сусамово олио, гъби, солена соева паста дуенджанг (된장) и др. Впрочем, афинитета на корейците към супите и ферментиралите храни за закуска бихме го обяснили с тяхната култура на динамичен нощен живот, културата на пиене на алкохол и служебните „банкети“, които понякога продължават дори до сутринта, когато трябва да се тръгва за работа.

кимчи-сундубу-чиге; източник: https://hljxinwen.dbw.cn/system/2020/10/26/001397148.shtml
Токкук; източник: http://dongascience.donga.com/news.php?idx=6156

Сред предпочитаните закуски на корейците в забързаното им ежедневие е и така наречената „улична храна“ (street food), която лесно може да се намери на пазарите. Всъщност в Корея тя е доста популярна и е до голяма степен различна от западната стрийт фууд или „бързата храна“ (fast food). А ако я сравним с „българската“ версия, която бихме казали, че са закусвалните с тестени изделия (банички, гевреци, рогчета и пр.), разликата ще бъде също осезаемо голяма. Тя се дължи, разбира се, на културните и кулинарни различия между Корея и света на запад. Любима закуска „от улицата“ е пиндеток (빈대떡) – палачинка с размерите на голяма чиния, направена от боб мунг (при нас той е познат с кълновете си) и зеленчуци. Тази палачинка е дебела около сантиметър, хрупкава отвън и мека отвътре. Несъмнено допринася с висока хранителна стойност, а       бобът мунг е прочут в Корея с многото си ползи за здравето, една от които е детоксикация. Друга „улична храна“, която се хапва за закуска в Корея, със сигурност би шокирала голяма част от хората на запад – сунде (순대) е наденица, подобна на българската кървавица, която е пълнена, както се подразбира – с кръв, карантия и оризови нудъли. Тази храна много се цени от корейците и много от тях се редят на опашка сутринта, за да си я хапнат за закуска. Нетипично също би ни се сторилa закуска със свински крака, уши, черен и бял дроб, предлагани на уличните сергийки в комбинация с кимбап, нудъли или просто посолени.

Пиндеток; източник: http://www.hungryboarder.com/index.php?mid=Free&document_srl=32517180

 

 

Сунде; източник: https://dalkommoim.com/product/%EB%8B%AC%EC%BD%A4%EB%AA%A8%EC%9E%84-x-%ED%95%B4%EB%8A%98%EC%B0%B9%EC%8C%80%EC%88%9C%EB%8C%80-%EC%B0%B9%EC%8C%80%EC%95%BC%EC%B1%84%EC%88%9C%EB%8C%80-1%ED%8C%A9400g/37/

Тези храни, поредпочитани за закуска от корейците, не се ограничават само до такава консумация – например палачинката пиндеток или супата токкук традиционно се ядат на лунната нова година. Общото във всички изброени храни е тяхната универсалност – без значение е дали те се консумират за закуска или по време на друго хранене по-късно през деня. Именно това различава най-много корейската традиционна закуска от тази „в западен стил“. Трябва и да признаем здравословните качества на тези храни – дори и да звучи странно нещо като здравословен „стрийт фууд“, всички изброени храни по своето естество са с високи хранителни стойности, богати на балансирани хранителни вещества и енергия за силен старт на един ден от динамичното ежедневие на корееца в големия град.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!