Източник: https://www.hankookilbo.com/News/Read/201508242382333793

Модерната култура на пиене на алкохол в Корея

Автор: Йоана Кирова, студент „Кореистика“, СУ „Св. Климент Охридски“

Уикендът наближава, петък е. Сред корейците, особено младите, се чува въпросът „Днес е пулгъм, какво ще правим?“ (불금인데 뭐해?). Тази вечер се очертава да се прекара в забавление и алкохол. Пулгъм е комбинация между думите за огън (пул) и петък (къмьоил) и означава разговорно „разбиване“, здраво купонясване. Партитата с алкохол са често срещано явление в модерната култура в Корея, както сред приятели, така и сред колеги.

Източник: https://www.hankookilbo.com/News/Read/201508242382333793

За разлика от миналото, когато алкохол се е пиело по специални случаи и на традиционни празници, днес това е станало незаменима част от ежедневието на корейците. Освен традиционните корейски алкохолни напитки в тяхната чиста форма, днес се приспособяват модерни алкохолни напитки и нови комбинации. Сред „убийствените“ коктейли най-популярна е комбинацията на корейската традиционна напитка соджу с бира – сомег (소맥, от соджу и мегчу – бира). Сомег се консумира на шотове, най-често сред приятели и колеги, като търсеният ефект е по-бързо напиване, гарантирано от смесването на двете алкохолни напитки.

Всъщност, корейците не споделят алкохола само с приятели – много често пиенето е и „служебно“ задължение. Така наречените хуешиг, представляват вечери с колеги, както и шефове, които наподобяват западните тиймбилдинги. Но за разлика от тях, хуешиг са далеч по-ангажиращи. Не е прието да се отказва, когато шефът реши да изведе колегите си на вечеря. На тези вечери алкохолът е задължителен като има строго определен етикет на пиене, който трябва да се спазва. Счита се за грубо чашата ти да стои празна – веднага някой ще се погрижи да реши този проблем, тъй като не е културно човек сам да си сипе в своята чаша. Освен това, не може просто да откажеш да приемеш алкохол, освен ако нямаш сериозна извинителна причина за това, например бременност или религиозни ограничения. Ако все пак ти е дошло в повече и не искаш повече да се „наливаш“, най-добре е да приемеш напитката и дискретно да се отървеш от нея, като я изсипеш през прозореца или под масата например.

Тези вечери се провеждат в няколко „рунда“, четири или дори пет, всеки от които е на различно място, на което се пие различен алкохол. Така хуешиг може да продължи дори до сутринта. Пиенето на алкохол с колеги не е просто и единствено за забавление. То може и да е и неформална бизнес среща, на която се предоставя възможността да се установят нови бизнес контакти в доста по-разкрепостена обстановка от работното място или формалните бизнес срещи. Тоест пиенето на алкохол в Корея не се разглежда толкова като порок, както в някои други общества, а е важна част от културата и ежедневието на корееца, тип социално събитие. За корейците алкохолът е начин хората да се отворят един към другиго и да се опознаят. Човек, който не е запознат с тази културна особеност, в ежедневната работна обстановка би си помислил, че корейците са безразлични или студени. Но това впечатление ще се промени, ако той излезе да пие с тях и ще се убеди, че всичко зависи от обстоятелствата.

Ако до написаното досега не сте се уверили в това, пиенето на алкохол с корейци, още повече в колегиална среда, определено може да се окаже и опит, който няма да искате да повторите. Не само че „служебните“ вечери с корейци за някои могат да се сторят задушаващи поради натиска за приемане на алкохол и смазването на личния избор, а и често на такива вечери е възможно дори да се стигне до сексуална злоупотреба. Всъщност, за корейците алкохолът освен че е начин да се разтоварят от ежедневния стрес, както и възможност за издигане на работното място и сближаване между колегите и шефовете, то също така се превръща във все по-нарастващ проблем в обществото. В Сеул често могат да се видят пияни до безпаметност хора, залитащи и опасни за самите себе си. Полицията е претоварена от сигнали за интоксикирани хора по улиците или в денонощните магазини.

Източник: https://www.aljazeera.com/features/2016/2/7/the-country-with-the-worlds-worst-drink-problem

Проблемите с пиенето засягат все повече и младите поколения. Студентите посочват стреса в образованието (около 18 часа учене на ден) като причина да излизат и пият с приятели. Често приятелските срещи завършват с повръщане и махмурлук. Много корейци изтъкват необходимостта от държавна намеса за регулиране на консумацията на алкохол. Евтиния алкохол и рекламирането му, в което взимат участие и известни личности, обществената значение на културата на пиене, високите нива на стрес, а и модерната поп-култура на веселие с напиване – всичко това е предпоставка за назряване на обществен проблем с прекомерната употреба на алкохол. Но тъй като консумацията му е дълбоко внедрена във всички междучовешки отношения и е естествено да се споделя между семейството, приятелите и колегите, корейците не мислят, че скоро ще има промени в това отношение, нито виждат нуждата от такива. 

Източник: https://seoulspace.com/korean-drinking-culture-why-south-korea-has-the-hardest-drinkers/

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!