5 алтернативи на ретинола

Представяме ви пет алтернативи на ретинола, които се борят със стареенето и акнето.

Ако скоро сте скролвали в Инстаграм или сте преглеждали някое списание за красота през последните няколко месеца, тогава вероятно сте забелязали, че ретинолът, дългогодишен фаворит на дерматолозите, стана доста популярен. Той не само предотвратява увреждането и фините бръчки, но обръща процеса на стареене.. Ретинолът също е мощно средство за лечение на акне.

Все пак е добре да признаем, че ефекта от ретинола може да бъде негативен ако е използван неправилно. Ето защо ви предоставяме пет алтернативи на ретинола, които постигат невероятни резултати без страничните ефекти. 

Ретинолът със сигурност е мощна и ефективна съставка, но някои чувствителни типове кожа не се справят много добре с него. Най-честите нежелани реакции са свързаните с акне, суха и лющеща се кожа, зачервяване, дискомфорт и повишена чувствителност. Дори хора със здрава кожа могат да изпитат някои от тези негативни реакции към ретинол, които ги карат да спрат употребата им.

Ето защо алтернативите на ретинола, като бакучиол, са много актуални в момента.

 

Bakuchiol

Бакучиолът е фенол, който се намира в изобилие в семената и листата на растение, наречено psoralea corylifolia. Това е може би най-популярната и най-близка алтернатива на ретинола.

Бакучиолът е изследван в медицината за възможните му противоракови ползи, но наскоро беше установено, че има и ползи против стареене. Бакучиолът има свойства, подобни на ретинол и може да стимулира производството на колаген. Клинично прилагането два пъти дневно в продължение на 12 седмици показва подобрение във фотоувреждането, бръчките, пигментацията, еластичността и твърдостта на кожата.

Бензоил пероксид

Освен че ретинолът служи като съставка против стареене, той може да направи чудеса и за кожата, склонна към акне. Всъщност ретинолът (третиноин) първоначално е бил предписван само на хора, страдащи от акне. При продължителна локална употреба са открити и ползите против стареене.

Бензоил пероксидът може да се закупи в много препарати без рецепта с различни концентрации от 2% до 10%. Подобно на ретиноидите, бензоил пероксидът има кератолитични ефекти, което означава, че спомага за отделянето на външния слой на кожата, придавайки чисто и освежено усещане. Освен това има способността да убива бактериите. За съжаление, той не може да се сравни с ретинола за антиейдж ефект, тъй като има напълно различен механизъм на действие на клетъчно ниво.

 

Азелаинова киселина

Друга алтернатива на ретинола е азелаиновата киселина. Тази съставка се използва за лечение на петна, пигментни нарушения, розацея и тежко акне.

Азелаиновата киселина има някои мощни антибактериални ефекти и помага за предотвратяване на запушване на порите. Освен това осигурява по-равномерен вид на кожата с течение на времето.

 

Алфа и бета дефензини

Алфа и бета дефензините са естествени имунни протеини, за които е доказано, че активират стволовите клетки в космения фоликул, което обикновено помага за заздравяването на рани по кожата.

Освен това се наблюдава подобрение в кафявите петна, изравняването на кожата и появата на бръчки и намаляване вида на порите.

Продуктът има ефект, подобен на ретинол, без възпалението, свързано с него.

 

Витамин С за локално приложение

Витамин С може да служи като по-нежна алтернатива на ретинола.

Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти за кожата, помага да се преборите с щетите от ежедневното ви излагане на слънце и замърсители на околната среда. Освен това е мощна превантивна съставка против стареене. Въпреки че действа по различни механизми от ретинола, той помага за озаряване на кожата, изсветляване на кафяви петна и фотоувреждане, и стимулира производството на колаген, за да предотврати фините линии.

 

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!