Как кофеинът може да направи чудеса с кожата ви!

 Проучванията показват, че над 90% от хората консумират някаква форма на кофеин всеки ден, като половината от нас приемат 300 милиграма (на стойност 2-4 чаши кафе) или повече.

Разбира се, кофеинът си е проправил път в много повече от чашата кафе;; всъщност е почти толкова вероятно да го намерите в кремовете си за лице, колкото и да налеете сметана в кафето си. Но докато знаете какво прави кофеинът вътре в тялото ви (уверява се, че не заспите на клавиатурата си след обяд), всъщност знаете ли какво прави, когато го нанесете върху кожата си?

 

Ефектът на кофеина върху кожата:

Приложен локално, кофеинът има няколко различни ефекта, като големите са вазоконстрикция, диуретични ефекти и борба със свободните радикали.

Вазоконстрикцията, в случай че сте прескочили биологията в гимназията като доста от нас,, е (временното) свиване на кръвоносните съдове; това се случва в очите ви, когато сложите капки. За кожата това помага при зачервяване, но също така може да ви даде сериозна стъпка напред в областта под очите, ако имате особено бледа или тънка кожа, която е склонна към тъмни кръгове. Това невероятно свиващо действие може също да работи върху порите ви, като ги накара да изглеждат по-малки, а повърхността на кожата ви да изглежда и да се чувства по-стегната.

Говорейки за по-стегнати, ако някога сте виждали кремове за тяло, които рекламират своята сила за намаляване на целулита, е сигурно, че ще намерите кофеин някъде на етикета. Това се дължи отчасти на вазоконстрикцията, но също и на диуретичните ефекти на кофеина, които му позволяват да дехидратира мастните клетки за кратък период от време, правейки кожата да изглежда по-гладка. Същият ефект върху лицето ви позволява на продуктите за кожа с кофеин да прочистят подпухналостта, особено от вида, който получавате на първо място сутрин около областта около очите. Забелязвате ли тенденция тук?

Последният основен принос, който кофеинът има за грижата за кожата, е в неговите антиоксидантни ползи. Въпреки че има ограничени данни за това колко точно унищожаването на свободните радикали е допринесено от кофеинът, проучванията върху животни показват, че той може да се бори срещу ефектите от UV увреждането, докато едно проучване на Харвард установи, че хората, които пият кафе, имат намален риск на рак на кожата в сравнение с тези от вас, които избягват кофеина. И тъй като кофеинът заедно с други антиоксиданти като зелен чай, може да ви подейства  добре, ако го включите рутината си.

 

Продукти с кофеин:

Ако сте готови да събудите кожата си, един от любимите ни продукти, наситени с кофеин, е интензивният околоочен крем за балансиране на pH от женско биле от Acwell. Хидратиращата формула включва също вода от женско биле и екстракт от женско биле за изсветляване на тъмните кръгове и хиперпигментацията. Пептидите и богатите на антиоксиданти съставки като глутатион, зелен чай и екстракт от боровинки осигуряват ползи против стареене, а кофеинът стяга и намалява възпалението и подпухналостта.

Лосионът за тяло SNP Cafferonic е страхотна формула за грижа за тялото, която използва ползите от кофеина благодарение на кафето арабика. Осигурява лек слой хидратация с 5 различни вида хиалуронова киселина, серамиди и масло от ший, докато кофеинът работи за укрепване на бариерата и осигурява антиоксидантен тласък.

 

Използвате ли кофеин в ежедневната си грижа за кожата? Споделете в коментарите!

 

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!