active ingredients

Какво са активни съставки и как да ги разпознаем?

Използването на продукти, които не съдържат активни съставки, може да е причината за липсата на резултат от вашите продукти. Но кои съставки всъщност се класифицират като активни?

Терминът „активна съставка“ се разпространява много в сферата на грижата за кожата, но в много случаи не се използва правилно. Имайки предвид колко много трябва да се знае за продуктите за грижа за кожата, формулировките и съставките като цяло, ние искахме да отделим време, за да обясним кои са активните съставки, как да определим дали даден продукт съдържа активна съставка и защо неактивните съставки също имат значение .

 

Какво е активна съставка?

Просто казано, терминът „активна съставка“ се отнася до химикал, който активно се насочва към специфична загриженост за кожата – като акне, пигментация или фини линии – и създава физическа промяна в кожата ви.

Тези съставки имат имат доказана ефикасност, което ги прави задължителна част от режима си за грижа за кожата.

Кои са най-често срещаните активни съставки?

Най-често срещаните активни съставки, открити в грижата за кожата, са както следва:

 

  • Цинков оксид (намира се в слънцезащитните продукти): това е една от най-добрите съставки за слънцезащитни продукти, тъй като блокира 100% от UVB лъчите и 90% от UVA. Някои от по-добрите продукти са микронизирани, така че се втриват напълно в кожата и могат да бъдат козметично елегантен вариант дори за цветна кожа.

 

  • Avobenzone (намира се в слънцезащитните продукти): друга ценна съставка, открита в слънцезащитните продукти, която блокира както UVB, така и UVA лъчите.

 

  • Салицилова киселина (BHA) – Силна ексфолираща киселина, която премахва мъртвата кожа, за да разкрие по-ярка, по-ясна и гладка кожа. Това е често срещана съставка за борба с акнето и се използва и за лечение на брадавици.

 

  • Хидрохинон – Въпреки че не е одобрен за бременни жени, хидрохинонът е мощен изсветляващ агент. Предлага се в най-различни варианти и е чудесен продукт за упорита пигментация.

 

  • Бензоил пероксид – Тази активна съставка е страхотна за убиване на бактерии и намаляване на производството на омазняване, което води до подобряване на акнето, както и на белите и черните точки.

 

  • Ретиноиди (витамин А) – Този анти-стареещ, ексфолиращ антиоксидант помага за стимулиране на производството на колаген и помага при фини линии, пори, акне и пигментация. При последователна употреба може да направи кожата по-мека, гладка и по-чиста.

 

Две често срещани активни съставки, които попадат в „сивата зона“ на това дали точно могат да бъдат класифицирани като такива са:

 

  • Витамин С – антиоксидант супергерой, който предпазва от увреждане на свободните радикали. Помага за ексфолирането на кожата, подобрявайки тонуса и текстурата, а също така помага при пигментацията. Освен това стимулира производството на колаген и помага за подобряване на фините линии.
  • Гликолова киселина – Една от най-често срещаните алфа хидрокси киселини (AHA). В допълнение към ексфолирането на кожата за подобряване на текстурата и тонуса, тя може също да насърчи производството на колаген. Често се използва за лечение на хиперпигментация и акне.

 

Как да идентифицираме активните съставки върху етикет на продукт

Обикновено активните съставки ще бъдат първите една до пет съставки, които са изброени първо на етикета на продукта. Обикновено са изброени в низходящ ред на важност и / или концентрация, както и ефект при употреба. Концентрацията може да бъде голям проблем и без достатъчно активна съставка, няма вероятност да видите много ефект.

Защо неактивните съставки също са важни

Изводът е, че неактивните съставки имат значение, защото формулировката има значение. По отношение на неактивните съставки, открити в даден продукт, заедно с активните съставки, те трябва да играят поддържаща роля в ефикасността на активната съставка.

Начинът, по който е формулиран даден продукт, може да повлияе на това колко добре се абсорбира активната съставка в кожата ви, колко силен остава във времето и как кожата ви реагира. Например, лошо формулираният продукт с витамин С може да се разгради за няколко седмици, а лошо формулираният ретиноид може да остави кожата ви особено разразнена и чувствителна.

Освен това продуктите, формулирани само с неактивни съставки, са прекрасни и необходими допълнения към активните продукти във вашия режим. Те обикновено помагат за подхранване, хидратиране, зачервяване, успокояване и възстановяване.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!