Сет SOMEBYMI AHA BHA Miracle Starter Kit

Кой ексфолиант е по-добър за вашата кожа – AHA или BHA?

Нашата кожа естествено ексфолира мъртвите клетки всеки ден, но с течение на времето – главно в резултат на възрастта и незащитеното излагане на слънце – този процес на отделяне се забавя и може да спре напълно. Това води до сива, суха или лющеща се кожа; запушени, разширени пори; подутини, бръчки, загуба на стегнатост и неравен тон на кожата.

Помагайки на кожата нежно да ексфолира натрупването си на мъртви клетки, разкриваме красивата, мека, хидратирана кожа, която се крие отдолу. Без съмнение химическият ексфолиант AHA (алфа хидрокси киселина) или BHA (бета хидрокси киселина) може да промени драстично външния вид на кожата ви. Често ни задават въпроса кой е най-добрият и днес ще ви отговорим.

 

По какво си приличат AHA и BHA киселините?

AHA (алфа хидрокси киселини, напр. гликолова и млечна киселина) и BHA (бета хидрокси / салицилова киселина) действат, като се „разлепят“ връзките, задържащи мъртва кожа на повърхността. След като тези връзки се разкъсат – нежно и равномерно – кожата естествено отделя мъртвите клетки. Реално няма да видите как кожата ви се ексфолира, но скоро ще я почувствате по-гладката и млада.

За да работят ефективно, ексфолиантите AHA и BHA трябва да бъдат формулирани в тесен диапазон на рН, между 3 и 4.

Освен това AHA и BHA:

 

  • намаляват вида на линиите и бръчките
  • правят кожата да изглежда и да се чувства по-стегната
  • хидратират кожата
  • подобряват вида на сивия, неравен тон на кожата

 

Но всеки от тях има и уникални свойства, което ги прави за предпочитане за определени типове кожа.

 

Как AHA и BHA се различават?

AHA са водоразтворими, така че работят само върху повърхността на кожата. Те обикновено са подходящи за нормална до суха, увредена от слънцето кожа, поради способността им да подобряват естествените овлажняващи фактори в кожата. Доказано е, че AHA са ефективни при намаляване на видимите признаци на увреждане от слънцето, включително и бръчки.

BHA действа върху повърхността на кожата и дълбоко в порите; те са разтворими в масло, така че най-често се предпочитат за нормална до мазна кожа, склонна към подутини, запушвания, петна и разширени пори. BHA има и естествени успокояващи свойства на кожата, така че са достатъчно нежни ако кожата ви е чувствителна или склонна към зачервяване или розацея.

Сет SOMEBYMI AHA BHA Miracle Starter Kit
Сет SOMEBYMI AHA BHA Miracle Starter Kit

Можете ли да комбинирате AHA и BHA?

Често ни питат: „Трябва ли да използвам едновременно AHA и BHA продукт, за да постигна най-добри резултати?“ Отговорът зависи от вас!

Няма нищо лошо да използвате и двете, или да експериментирате, за да видите кой от тях работи най-добре, като  ги прилагате едновременно, сутрин или вечер, или редувате употребата им. Използването на AHA и BHA ексфолианти едновременно  не е толкова сложно или страшно, колкото изглежда. Ако избирате добре формулирани, нежни ексфолианти, наистина няма недостатък – просто трябва да следите как кожата ви реагира и да коригирате употребата, ако е необходимо.

И двете киселини имат анти ейдж ползи по различен начин. Решението дали да използвате едновременно AHA и BHA ексфолиант зависи от това дали кожата ви се нуждае от по-задълбочено ексфолиране. Това може да се отнася за тези от вас, които имат видими признаци на увреждане от слънцето, дълбоки бръчки, упорити запушени пори и подутини или скучна, лющеща се кожа.

 

Как да използвате AHA и BHA в рутинната си грижа за кожата

Трябва ли да прилагате AHA и BHA ексфолиант едновременно два пъти на ден?

Вероятно не. Повечето хора не се нуждаят от това ниво на ексфолиране, но експериментирайте, за да видите коя комбинация и честота на приложение работят най-добре за вас.

Що се отнася до това как да използвате и двете едновременно – нанесете ексфолиантите след почистване и тонизиране, като започнете с който и да е с най-водна текстура. Не е нужно да чакате един да попие, преди да приложите следващия, като може веднага да последвате останалата част от вашата рутинна грижа за кожата – това няма да неутрализира pH-то на нито един от ексфолиантите.

 

Редуването между AHA и BHA продукти за ексфолиране на лицето може да изглежда твърде сложно, но ви гарантираме, че не е така. Много хора откриват, че редуването на AHA и BHA ексфолианти е идеалното решение за справяне с техните индивидуални проблеми.

 

Ето и няколко съвета как да редувате ексфолиантите и колко често да ексфолирате:

Повечето хора ексфолират веднъж дневно, сутрин или вечер според личните си предпочитания.

Ако искате да редувате AHA и BHA, просто решете кой ексфолиант да използвате в началото на всяка седмица и след това ги редувайте. Можете също да използвате едната киселена за една седмица, след което да преминете към другата през следващата седмица.

Друг вариант е да прилагате единия вид ексфолиант сутрин, а другия през нощта. Това може да бъде чудесен подход за кожа, показваща признаци на увреждане от слънцето.

Можете също така да експериментирате, като редувате различни AHA или BHA – или и двете! Например, прилагайте 1% BHA ексфолиант всяка сутрин и увеличавайте до 2% през нощта.

Веднъж или два пъти седмично, използвайте в рутината си специална AHA или BHA терапия с по-голяма сила.

В крайна сметка няма един добър начин да използвате AHA и BHA; просто трябва да откриете най-доброто за вас и след това да коригирате въз основа на променящите се нужди на вашата кожа.

Тоник за Лице Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner 150 ml
Ексфолираща Есенция за Лице COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid 100мл.
Серум за Лице Mizon AHA 8% Peeling Serum 50 мл
БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл.
Гел за Лице Purito BHA Dead Skin Moisture Gel 100 ml.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!