5 признака, че прекалявате с ексфолирането

Лесно е да прекалите с ексфолирането – за щастие има ясни признаци, които ни подсказват, когато това стане. Възстановяването на кожата след това? Тук вече става сложно. Научете какви предупредителни знаци да търсите и как ефективно да контролирате щетите.

Малко неща в грижата за кожата са така удовлетворяващи както ексфолирането на кожата. Има особен чар в това да се събудите с по-сияйна кожа сутринта след прилагане на AHA, а меката бебешка кожа след като изплакнете скраба за лице, е неописуема.

Ексфолирането е важна част от режима за грижа за кожата, от съществено значение за поддържане на порите ви чисти от мъртвите кожни клетки и за подпомагане на кожата ви здравословно и пълно да завърши нейния цикъл на обновяване.

Въпреки това много хубаво не е хубаво. Независимо дали предпочитате да нанесете ексфолираща киселина или да изтъркате кожата си с физически ексфолиант, възможно е да прекалите.

 

Има няколко начина, по които кожата ви показва признаци на прекомерно ексфолиране.

 

Зачервяване и дразнене

Това може да изглежда очевидно, но най-вероятно това ще бъде първият ви признак на прекомерно ексфолиране. Не е необичайно кожата да е леко зачервена веднага след ексфолирането, но ако остане червена часове след това или на следващия ден, това означава, че трябва да я подхраните.

Понякога кожата може да сърби или да почувствате леко парене при нанасяне на химически ексфолиант, което сигнализира, че бариерата е била разрушена от ексфолирането. Ако усетите изтръпване или парене с другите си продукти за грижа за кожата, е нужно да преосмислите употребата на сегашния ви ексфолиращ продукт или честотата на употреба.

 

Повишена сухота

Прекомерното ексфолиране може да доведе до дехидратация и изсушаване на кожата. Ако забележите, че имате сухи петна или люспи, може да сте прекалили с ексфолирането. Ето защо също е важно винаги да последвате ексфолирането с хидратиращи и овлажняващи продукти.

Повишено производство на себум

При мазна, комбинирана и някои нормални типове кожа дехидратацията може да се прояви под формата на свръхпроизводство на себум. Това е така, защото кожата ви се се опитва да компенсира, като произвежда излишен себум, за да се защити и да се опита да се хидратира отново. Ето защо дори мазните типове кожа трябва да се овлажняват.

 

Акне

Вярвате или не, прекомерното ексфолиране всъщност е основна причина хората да развият акне или защо акнето им не изчезва. Въпреки че умереното количество ексфолиране е чудесен начин да се предотвратят пъпките, като се поддържат порите чисти, прекаляването може всъщност да отслаби кожата до степен, в която тя не може да се защити срещу бактерии и инфекции. Това означава, че е много по -лесно да се образуват пъпки.

Освен това, физическото ексфолиране върху активното акне може действително да разпространи инфекцията в други части на лицето, така че е изключително важно да се отбележи, ако видите пъпки, които се развиват или продължават по -дълго от обикновено, и съответно да намалите ексфолирането.

 

Излишен блясък

Блясъкът е последният предупредителен знак, който често погрешно се тълкува като положителен резултат. Всички искаме сияйна, блестяща кожа с естествен блясък. Ако обаче кожата ви стане блестяща и полупрозрачна, след като ексфолирате, това всъщност не е добър знак.

Този блясък всъщност е резултат от това, че кожата ви е лишена от естествената си текстура, и е индикатор за отслабена бариера. Тази свежест трябва да идва от есенции, овлажнители и други източници на хидратация, а не от вашите ексфолиращи съставки. Така че, ако започнете да виждате полупрозрачен блясък върху кожата си след ексфолиране, може би е време да спрете.

 

Как да третирате свръх ексфолиране?

Ако започнете да забелязвате някой от горните показатели, спрете ексфолирането за около седмица, за да позволите на кожата си да се възстанови и след това може отново да започнете. Като начало препоръчваме ексфолиране само 2-3 пъти седмично. Ако предпочитате химическо ексфолиране, може да потърсите и продукти с по -нисък процент киселини.

Междувременно има някои възстановяващи продукти, които можете да използвате, за да помогнете на кожата си да възвърне силите си.

Потърсете продукти, които са специално насочени към възстановяване на тази бариера, като същевременно осигуряват защита и хидратиране на кожата ви.

Muldream All Green Mild All-In-One Moisturizer  съдържа вода от оризови трици (350 000 ppm), основната съставка за Muldream,  успокояват и овлажняват чувствителната кожа, стимулирана от външната среда. Хидратиращ и успокояващ за раздразнена кожа.

Ако смятате, че сте прекалили с ексфолирането, е още по-важно от обикновено да нанасяте слънцезащитен крем всеки ден. Когато бариерата на кожата ви се наруши, тя става по -чувствителна към увреждане от слънцето, което може да причини допълнително дразнене.

Слънцезащитно Мляко Yadah Oh My Sun Protection Milk SPF 50+ PA++++ е подходящо дори за чувствителна кожа. В състава на слънцезащитното мляко се съдържа комплекс от растителни екстракти, сред които екстрактът от кактусова смокиня (бодлива круша) играе ключова роля. Бодливата круша е кактус, който расте под парещото слънце и не получава почти никаква влага от валежи. Има способността да задържа влагата за дълго време и да се предпазва от слънцето.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!