Кои съставки не трябва да смесвате?

Няма нищо по -забавно от това да изпробвате куп продукти за грижа за кожата. Но преди да го направите, трябва да знаете кои съставки не трябва да се смесват.

Доста от нас станаха маниаци в грижата за кожата, стремим се да наслояваме своите есенции, серуми и кремове, което е чудесен начин за изграждане на солидна рутина. От друга страна, може би понякога прекаляваме с количеството серуми и процедури, които използваме. Склонни сме да смесваме и съчетаваме серумите си, без много да се замисляме дали съставките ще работят добре заедно.

По тази причина днес ще поговорим за съставките за грижа за кожата, които не трябва да смесвате заедно.

Съществува сложна козметична химия в различните продукти за грижа за кожата. Съществуват и типове на кожата и нейното състоянието, които също трябва да бъдат взети под внимание. Затова винаги препоръчваме консултация с дерматолог, за да разберете дали и как да комбинирате различни активни съставки за локално приложение.

Не смесвайте ретинол и химически ексфолианти, като AHA и BHA.

Да, можете да ексфолирате. Ретинол (известен още като витамин А) е суперзвезда съставка против стареене. Известно е, че продуктите, съдържащи ретинол ускоряват клетъчния обмен, което води до намаляване на появата на фини линии, бръчки и хиперпигментация за цялостен гладък и светъл тен. Може би си мислите, че ретинолът и киселинните съставки, като алфа хидрокси киселини, могат да работят добре заедно, тъй като и двете твърдят, че намаляват появата на фини линии и бръчки, но е възможно да прекалите. В основата си ретинолът и химическите ексфолианти правят точно това: ексфолират кожата. Използване на два ексфолианта заедно? По-добре не. Това може да доведе до зачервяване, дразнене, чувствителност и дори сухота и лющене.

Въпреки това, в някои случаи продукт, който съдържа както ретинол, така и AHA или BHA, може да се използва с добри резултати. Те могат да се комбинират, за да имат синергичен ефект върху кожата, особено по отношение на лечението на акне и грижата за кожата против стареене. Има някои козметични формулировки, които имат и двете съставки в един продукт и са показали положителен ефект.

Но когато става въпрос за използване на два отделни продукта (ретинол и AHA или BHA), е най-добре за разгледате отблизо формулите. Някои формулировки, съдържащи само ретинол, могат да имат по-високо рН от продукт с AHA/BHA и ако се комбинират, могат да намалят ефикасността на киселините. Отново всичко зависи от специфичната химия на формулировката.

Съществува и потенциал за дразнене и риск от слънчева чувствителност на различни форми на ретинол и хидрокси киселини, които трябва да бъдат взети под внимание.

Не смесвайте витамин С и киселини, като гликолова или салицилова киселина.

Всичко е свързано с рН-то на кожата! Какво е рН? рН се отнася до нивото на киселинност на даден продукт и варира по скала от 0 до 14. По същество той помага да се определи колко киселинен или алкален е продуктът. Може да сте забелязали нарастване в корейската грижа за кожата на балансиращи рН тонери или почистващи препарати, които са с оптимално ниво на рН 6  и има причина за това. Колкото по -ниско е рН, толкова по -мека е формулата, която помага за почистване на кожата, без да я лишава от естествените й масла.

Продуктите с витамин С са формулирани като 3 по скалата, което гарантира тяхната ефективност. Така че използването им с други киселини като гликолова или салицилова киселина може да промени нейното рН, което може да намали ефективността на вашия продукт с витамин С. Можете да използвате и двете заедно, но ако искате пълното действие и бързи резултати от вашия озаряващ витамин С, придържайте се да го използвате самостоятелно.

От гледна точка на обща химическа съвместимост, витамин С (1-аскорбинова киселина) може да се комбинира в козметични състави с хидрокси киселини, като гликолова киселина, тъй като и двете могат да поддържат своята ефикасност в сходни киселинни среди. Въпреки че има формулировки, които комбинират двете, препоръчваме витамин С и хидрокси киселини да се използват в отделни продукти и по различно време на деня (антиоксидантни серуми с витамин С сутрин и хидроксикиселини през нощта, главно поради фотосенсибилизиращия потенциал на хидроксикиселини.

Не смесвайте лечение на акне, като бензоил пероксид и химически ексфолианти.

Тази смес е поредното бедствие, което може да се случи в следствие на прекаленото ексфолиране. Бензоил пероксидът е сурово, но ефективно лечение на акне, което работи за почистването на кожата от бактерии, причиняващи акне. Химическите ексфолианти, също помагат за намаляване на акнето и изчистване на мъртвите клетки на кожата, но използването и на двете заедно води до червена и люспеста кожа. Нещо, което определено не искате!

Въпреки че бензоил пероксидът и ексфолиантите за локално приложение, като салициловата киселина, могат да бъдат да се използват заедно срещу акне, но и да доведат до предизвикването на повишено дразнене на кожата.

Все още искате да ги използвате заедно? Опитайте да редувате употребата им. Най -добре е да ексфолирате един до два пъти седмично, така че опитайте да използвате бензоил пероксид един ден, а на другия ден химически ексфолианти. Това е безопасен начин да се придържате към двата продукта, които няма да доведат до раздразнена кожа.

В заключение

В крайна сметка всичко е свързано с това да се информирате какви продукти и съставки включвате в рутината си, за да можете да ги използвате ефективно. Светът за грижа за кожата непрекъснато се развива и създава по-ефективни продукти, така че един ден използването им заедно може да е полезно, но засега предлагаме да се избегне възможното дразнене на кожата.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!