Ползите от колагена за кожата

Ако сте маниак на тема за грижа за кожата като нас, терминът колаген вероятно ви е до болка познат. От колагеновия крем за лице до колагеновите добавки за кожата, вероятно се чудите какви проблеми всеки от нас третира, свързани със загубата на колаген.

 

Какво е колаген?

Готови ли сте за бърз урок по биология? Колагенът е най-обилният протеин в кожата. Протеинът съставлява 75-80% от кожата ви, така че можете да разберете защо играе голяма роля в начина, по който кожата ви изглежда и остарява. Освен това колагенът, заедно с еластин (друг протеин в кожата), е отговорен за предпазването от фини линии и бръчки. С напредването на възрастта обаче нивата на колаген в тялото намаляват.

Защо колагенът е важен за кожата ви?

След като знаете малко за това какво е колаген, нека отговорим на този въпрос: Какво прави колагенът за кожата? С намаляването на колагена, кожата ни губи своята твърдост и започва да увисва, докато бръчките, които преди са се появявали само с усмивка или при мимики, стават видими през цялото време. Ето тук се намесват колагенните добавки за кожата. Според скорошно проучване,  при лица, приемащи ежедневна добавка, съдържаща колагенови пептиди, има значително намаляване на дълбочината на бръчките в очите, както и подобряване на колагена и еластина на кожата им след осем седмици приема на добавките.

Има и други начини за компенсиране на загубата на колаген, включително лечения за стимулиране на производството на колаген и формулирани с колаген продукти за грижа за кожата, но ще поговорим за тях по-късно.

 

Каква е причината за загубата на колаген?

И така, знаем, че колагенът е протеин, който се намира естествено в кожата ни и че намалява с напредването на възрастта. Въпреки че загубата на колаген може да започне по-рано, това е най-важно за жените по време на менопаузата. Проучванията показват, че жените губят около 30% от своя колаген през първите пет години на менопаузата. След това започват да губят около два процента от колагена всяка година през следващите 20 години.

Слънцето може също да повлияе върху колагена на кожата ви. Излагането на ултравиолетова (UV) светлина разгражда съединителната тъкан на кожата ви – колагенови и еластинови влакна, които са в по-дълбокия слой на кожата (дермата). Увреждането от слънцето и разграждането на колагена може да доведе до бръчки – така че не забравяйте винаги да използвате слънцезащитен крем с широк спектър с SPF 50! Освен това, пушенето може да доведе до промени в кръвоснабдяването на кожата ви, което може да допринесе за бръчки.

 

Как да се борим със загубата на колаген?

Има няколко лечения на кожата, които могат да помогнат за справяне със загубата на колаген. Тези лечения включват посещение при специалист, но могат да са доста полезни.

Микронидлинг

При многократни сесии на микронидлинг – процедура, по време на която малки иглички се използват за пробиване на дупки в кожата – могат да доведат до увеличаване на колагена, намаляване на фините линии и бръчки, размера на порите, което води до повече гъвкавост и еластичност.

 

Ултразвук

Вероятно сте запознати с това какво представлява ултразвукът, но знаете ли, че той може да стимулира колагена? При употребата на ултразвук за изпращане на топлина дълбоко в кожата, тялото ви може произвежда повече колаген. С едно лечение повечето хора виждат умерено повдигане и стягане в рамките на два до шест месеца.

 

Радиочестота

Точно както при ултразвука, радиочестотата включва подобна концепция за загряване на тъканта на кожата ви, за да стимулира производството на колаген. Въпреки че може да отнеме около шест месеца, за да се видят най-добрите резултати, те могат да продължат две до три години с подходяща грижа за кожата.

 

Как да добавите продукти с колаген към важата грижа за кожата?

Кремовете за кожа със синтетичен колаген добавят подобен на филм слой към кожата ви, за да намалят загубата на вода и действат като бариера за околните елементи. Включете някои (или всички) от тези колагенови продукти във вашата рутина.

 

Крем за Лице Mizon Collagen Power Lifting Cream 75 мл

 

Емулсия за Лице Mizon Collagen Power Lifting Emulsion 120 мл.
Емулсия за Лице Mizon Collagen Power Lifting Emulsion 120 мл.
Крем за Лице Missha Atelo Collagen Power Plumping Cream
Крем за Лице S+MIRACLE Collagen & Idebenone Enriched Cream
Крем за Лице S+MIRACLE Collagen & Idebenone Enriched Cream

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!