Защо е важно нивото на pH на вашите продукти?

Нивото на pH на продуктите за грижа за кожата е важен фактор, който влияе върху начина, по който кожата ви изглежда и се чувства. Прочетете по-надолу, за да разберете защо.

Получаваме много въпроси от клиенти, които се питат за нивата на рН на различните продукти и как pH като цяло може да повлияе на кожата. Темата може да е объркваща.

 

Какво е рН?

рН е скала от 1 до 14, която ви показва колко е киселинен даден продукт. Неутрално рН е 7. Всичко по -ниско от 7 се счита за киселинно, докато всичко по -високо се счита за алкално. Кожата е естествено по -киселинна от рН 4,2 до 5,6, за да се защити от лоши бактерии, които могат да се размножават при по -алкални условия.

Кожата ви също е естествено защитена от тънък слой, направен от серамиди, мастни киселини и липиди, наречени киселинна мантия. Тази мантия предпазва кожата от всякакви възможни дразнители, като бактерии, причиняващи акне, и трансепидермална загуба на вода (известна още като един от виновниците за сухата кожа). Важно е да поддържате тази мантия балансирана, така че да може да продължи да се бори с лошите бактерии. Когато е нарушена, по същество оставяте кожата си незащитена, поради което е важно да имате предвид рН на продуктите си.

 

Какво влияе върху рН на кожата?

Сапуните, овлажнителите и тонерите могат да повлияят на кожата. Също така е важно да знаете дали във вашите продукти има определени съставки, които могат да повлияят на рН, като алкохолите.

Добрата новина е, че тъй като козметичните химици разбират как рН влияе върху кожата, много продукти сега са формулирани с това предвид. Това важи особено за корейските козметични продукти.

Освен формулировката, външните фактори също могат да повлияят на рН на кожата ви, като просто измиването на лицето ви с вода. Водата може действително да повиши рН на кожата ви. Колкото по -дълго рН на кожата ви е оставено увредено, толкова по -дълго кожата ви е склонна към излагане на стресови фактори на околната среда и развитието на лоши бактерии.

 

Добре ли е да използвате почистващи продукти с по -високо рН?

 Има някои категории продукти, като почистващи препарати, които понякога са формулирани при по -високи нива на рН. В този момент може да се чудите: Това прави ли ги лоши за използване? Отговорът е, не е задължително. Това наистина зависи от вашия тип кожа и използваните повърхностноактивни вещества (съставките, които образуват почистваща пяна).

Първият начин да разберете дали киселинната ви мантия се нарушава от вашия почистващ препарат е да измиете лицето си и да видите дали се чувства стегнато и/или сухо след употреба. Това е ясен индикатор, че киселинната ви мантия е засегната. Това скърцащо чисто усещане не е това, което трябва да търсите. Трябва да потърсите почистващи препарати, които оставят кожата ви да се чувства чиста, но и хидратирана.

Докато по -високото рН има способността да предизвиква дразнене на кожата, най -големият виновник тук обикновено е включването на натриев лаурил сулфат във формулата. Това повърхностно активно вещество може да увреди кожата. Известно е, че причинява зачервяване, дразнене, сухота и дори кожни състояния като атопичен дерматит, защото нарушава баланса на киселинната ви мантия. Обикновено почистващите препарати с по -високо рН използват това повърхностно активно вещество, поради което ви се казва да ги избягвате и вместо това да използвате продукти с по -ниско рН, но те могат да бъдат също толкова вредни, ако във формулата има натриев лаурил сулфат.

 

Един почистващ продукт, който обичаме, който не съдържа SLS и има ниво на рН 5,5, е d’Alba Piedmont Peptide No-Sebum Mild Gel Cleanser.

Ако кожата ви се подхранва след използването на почистващия препарат, вероятно е добре да продължите да го използвате. Само не забравяйте винаги да използвате тонер за балансиране на рН, като например Пептиден Тоник d‘Alba Peptide No-Sebum Balancing Toner, който ще ви помогне да върнете кожата си към нормалните си нива на рН.

 

Какво ще кажете за киселини и лечения с ниско рН? 

Някои от любимите ни съставки, стимулиращи регенерацията на кожата, като AHAs, BHAs, витамин С и ретиноиди, са в другия край на спектъра, т.е. много киселинни, и по този начин могат да нарушат кожната бариера и да причинят дразнене. Това е една от причините, поради които продуктите, които използвате, трябва да се употребяват правилно и винаги трябва да бъдат последвани от подхранващи и овлажняващи продукти, които да помогнат за възстановяването на кожната бариера.

Например, препоръчваме чудотворния тонер Some By Mi AHA-BHA-PHA 30Days, който съдържа три вида киселини и  Крем със серамиди за Лице Skin Watchers All New Ceramizing Cream, формула, пълна с възстановяващи бариерите съставки.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!