Какво точно означава кожна бариера и как да я заздравим?

„Укрепва кожната бариера“ се превръща във все по-често срещана фраза напоследък, касаеща се за продукти. Но какво означава това?

От серуми до кремове, широк спектър от продукти обещават да възстановят, укрепят и съживят бариерата на кожата ви. И има защо – поддържането на кожната бариера здрава е изключително важно, за да имате добра кожа. Но какво точно означава тази фраза и как да разберете дали продуктът, който купувате, ще бъде ефективен?

 

Каква представлява кожна бариера?

Нека започнем с това какво представлява бариерата на кожата. По принцип това са най-външните слоеве на епидермиса – горните няколко слоя на нашата кожа. Нейната функция е изключително важна, тъй като това е буквално първата линия на защита на тялото ви срещу околната среда. Тя изпълнява много роли, включително борба с бактериите, защита срещу замърсяване и запазване на хидратацията в по-дълбоките слоеве на кожата ви.

 

Какво отслабва кожната бариера?

Нашата бариера на кожата може да бъде отслабена от три основни фактора: генетика, стареене и фактори на околната среда.

Генетично някои хора естествено имат слаба кожна бариера. Външният кожен слой е направен от плочки от кожни клетки, заобиколени от естествена мастна смес. При някои генетични състояния като екзема, няма достатъчно фугираща смес между кожата и клетъчните плочки, което води до нарушена кожна бариера.

Микроскопичните пукнатини във външния кожен слой водят до загуба на хидратация и възпаление.

Освен това вашата бариера естествено отслабва с напредването на възрастта. С течение на времето кожата ви произвежда по-малко липиди (мастните киселини, които изграждат външните слоеве на кожата).

И накрая, околната среда оказва влияние върху кожната бариера, тъй като UV лъчите, замърсяването и токсините я разрушават. Студеното и сухо време натоварва външния кожен слой и това може да доведе до дисфункция на бариерата. Освен това, продуктите, които използвате, могат да отслабят кожната бариера, ако използвате сурови съставки, извършвате прекомерно ексфолиране, използвате на продукти с неправилно ниво на pH за вашата кожа или дори неправилно използване на продукти. Освен това много консерванти в съставките могат да навредят на кожната бариера, като предотвратяват растежа на добри бактерии, които помагат за предпазване от инфекция. Накратко, вашата бариера преминава през много трудности, така че е много лесно да бъде отслабена.

Как да укрепите кожната си бариера?

Укрепването на кожната бариера може да се случи по два начина: чрез компенсиране на изгубените аспекти на бариерата или чрез наслояване на продукти, които стимулират повторния растеж, за да я предпазят от по-нататъшни увреждания. В добрата рутина за грижа за кожата трябва да имате и двете – продукти да поправка на щетите и продукти за превенция.

И така, как продуктите възстановяват кожната бариера? Те основно заместват нещата, които вашата бариера губи с течение на времето и спомагат за стимулиране на регенерацията на повърхността.

Най-често срещаните от тези лечения са продукти, които са формулирани с липиди. Не всички продукти с липиди обаче са създадени еднакви. Някои липидни съставки всъщност не помагат за възстановяването на кожата – те просто покриват повърхността с временен слой. Това е така, защото тези формули са съставени от липиди, които не се произвеждат естествено от кожата, което означава, че когато ефектите им изчезнат, кожата ви остава в същото състояние, както преди.

 

По-добрият вариант е да използвате продукти, които са формулирани с липиди, които кожата ви произвежда естествено. Най-добрите и най-често срещаните от тях? Серамиди.

Серамидите са един от основните компоненти на естествения растеж на кожата, който образува защитно уплътнение между плочките на кожата.

Също така е важно да използвате продукти и съставки, които спомагат за стимулиране на производството на липиди в кожата, за да помогнат на кожата да се възстанови. Две популярни съставки за това са хиалуроновата киселина и ниацинамидът. Тези съставки помагат на кожата да се възстанови, като подпомагат естествения растеж на серамиди.

Чудесен такъв продукт е лосион с високо съдържание на пчелна отрова Benton Snail Bee, който е формулиран с ревитализиращ ниацинамид.

 

Заключение

Укрепването на кожната бариера е постижимо, просто трябва да се уверите, че използвате правилните продукти и съставки. Използвайте продукти, които възстановяват кожната бариера, като същевременно стимулирането развитието й, това е от решаващо значение за поддържането на здрава, блестяща кожа.

 

БЕНТОН ТОНИК С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ И ПЧЕЛНА ОТРОВА 150 мл.

 

Тоник-есенция със Серамиди Skin Watchers Ceramizing Essence Toner 140 мл.

 

Крем за Лице CosRX Balancium Comfort Ceramide Cream

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!