Знаете ли какво е бакучиол и как да го използвате?

Ретинолът отдавна е любимец в света за грижа за кожата със своята способност да премахва бръчки, пигментации и акне. Но има уловка – той често изсушава и дразни кожата. Ето защо някои марки за грижа за кожата се обръщат към нова, естествена алтернатива на ретинола: бакучиол. Твърди се, че предлага същите ползи за кожата, но без нито един от досадните странични ефекти.

И така, трябва ли да изхвърлите ретинола си и да опитате тази модерна съставка за грижа за кожата? Днес ще научите какво е бакучиол, какво може да направи за кожата ви, как се сравнява с ретинол и най -добрите продукти, които да опитате сега.

 

Какво е бакучиол?

Бакучиол е изцяло натурален, веган екстракт от растения. Произхожда от растението бабчи, което е родом от Индия и Шри Ланка и исторически е било използвано в аюрведическата и китайската медицина. Съединението се изолира от семена и листа на бабчи и след това се пречиства с търговска цел.

Може би сте чували, че маслото от семена на бакучи и маслото от бабчи са едно и също нещо, но това не е точно вярно. В зависимост от метода на пречистване, те могат да съдържат малко бакучиол, но не в концентрацията, от която се нуждаете, за да извлечете ползите от него. Така че, конкретно трябва да търсите бакучиол, когато гледате списъка със съставки.

Как действа бакучиолът?

Ето основните механизми на действие на бакучиол:

 

Регулира образуването на колаген: Притежава регулиращи колагена и генно-модифициращи ползи, които са подобни на ретинола.

Предотвратява окисляването: Той също така предотвратява окислителното разграждане на липидите (естествените мазнини в кожата ни).

Инхибира производството на меланин: Потиска хормона, отговорен за образуването на меланин в кожата.

Намалява възпалението: Има противовъзпалителни свойства.

Борба с бактериите: Може дори да е антибактериален, тъй като намалява акне бактериите в комплекс с Gingko biloba и манитол.

Какво прави бакучил за вашата кожа?

Действа ли бакучиолът? Въпреки че трябва да се направят много повече изследвания – тъй като той не разполага с огромното количество клинични данни зад себе си като ретинола – това са основните предимства, идентифицирани досега.

 

Подобрява признаците на стареене

Действа при лечение на признаците на стареене.

 

Предпазва от свободните радикали

Бакучиолът също е антиоксидант, така че може да помогне за предпазване на кожата ви от щетите, причинени от свободните радикали. По -конкретно, той спира свободните радикали да „крадат“ електрони от естествените мазнини в кожата ви, процес, който предизвиква тяхното окислително разграждане (известен още като липидна пероксидация, основен фактор за стареенето на кожата).

Когато липидите на кожата – които включват сквален, себалова киселина, линолова киселина и холестерол – се окисляват, това влияе върху заряда и налягането на клетките, което в крайна сметка води до подуване и клетъчна смърт. За да предотврати тези промени, бакучиолът дори превъзхожда най -често срещания антиоксидант, витамин Е.

 

Избледнява пигментацията

Ако имате проблем с тъмни петна и обезцветяване, може да си струва да опитате бакучиол. Според проучвания, при концентрация от 0,5% прилагана два пъти дневно в продължение на 12 седмици, значително намалява пигментацията.

 

Намалява акнето

Не на последно място, бакучиолът може да помогне за лечение и предотвратяване на акне.

Бакучиолът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, така че убива бактериите причинени от акне и премахва отока. Плюс това, той инхибира окисляването на себум, който се смята за движеща сила в развитието на акне.

 

По-добър ли е бакучилът от ретинол?

С толкова много ползи, бакучиоловите серуми може да изглеждат като по-добър вариант от ретинола, особено ако търсите нежна съставка на растителна основа.

Почти толкова ефективен, колкото ретинол:

Прилагането на бакучиол сутрин и вечер може да бъде също толкова ефективно, колкото и нощния ретинол. Имайте предвид, че бакучиолът не е сравним с по -силните ретиноиди, като ретиналдехид или ретиноева киселина.

Нежен и недразнещ:

Бакучиолът е по-нежен към кожата ви от ретинола, който е известен с дразненията, които причинява. ретинол.

Може да се използва сутрин и вечер:

Ретинол и други форми на витамин А трябва да се използват през нощта, тъй като UV лъчите могат да ги разрушат и да ги направят по -малко ефективни. Освен това те могат да направят кожата ви по -податлива на слънчево изгаряне, защото заместват старите кожни клетки с нови. Бакучиол, за разлика от това, не прави кожата по-чувствителна към слънцето, и е стабилен при UV светлина.

Продукти с бакучиол

Neogen съвсем наскоро създадоха новият си звезден продукт NEOGEN DERMALOGY BAKUCHIOL FIRMING SERUM. Формулиран с бакучиол, естествена съставка против стареене, алтернатива на ретинола, открит в растенията, няма нужда да се притеснявате за дразнене на кожата. Серумът повишава колагена, като се фокусира върху еластичността на кожата. Формулата съдържа още патентовани съставки „Лупинов пептид“, „Пептид за повишаване на колагена“ и „Хидролизиран протеин от лупина“.

Заключение

Сега знаете какво може да направи бакучиолът за вашата кожа и как се сравнява с ретинола.

Това е чудесен вариант, ако  търсите нежна и естествена активна съставка и ако кожата ви е в добро състояние, но има тенденция да бъде малко чувствителна. Също така би било полезно да добавите към рутината против акне в допълнение към салициловата киселина или други BHA.

Ако кожата ви е твърде чувствителна за ретинол, тогава да, бакучиолът е достойна алтернатива.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!