Processed with VSCO with s1 preset

Кога е време да изхвърлите продуктите си за грижа за кожата?

Знаете ли кога да изхвърлите продуктите си за грижа за кожата? Прочетете, за да разберете.

Със сигурност всички знаем кога е просрочена кутия с мляко и че ако една тениска е изцапана до неузнаваемост, вероятно е по-добре да я използвате като парцал за почистване, отколкото като проява на личен стил. Но може да е трудно да разберем кога нашите любими продукти за грижа за кожата трябва да отидат в кошчето.

Не само някои продукти губят своята ефикасност с течение на времето, като например SPF и овлажнители против стареене, използването на грижа за кожата с изтекъл срок на годност може да причини дългосрочни щети.

Ето защо е важно да знаете продължителността на живота на това, което има във вашата колекция от продукти. Прочетете, за да научите какво да търсите в някои от най-обичаните формули на K-beauty, така че винаги да използвате най-добрите и ефикасни продукти.

 

Какво е Период след отваряне (PAO)?

Символът „Период след отваряне“ обикновено се появява на гърба и в долната част на продуктите за красота. Обикновено изглежда като малка илюстрация на буркан и с фигура вътре, която съдържа число и буквата M, например 6M. Това означава, че при лабораторни тестове марката е определила, че продуктът ще остане свеж до шест месеца след отваряне. Добре е да използвате тези цифри като насока, за да запомните кога да хвърлите продуктите си, но това е само ако можете да си спомните кога сте ги закупили/отварили.

 

Срок на годност

Други продукти, като слънцезащитни продукти, често имат срок на годност, отпечатан на дъното или близо до капачката. Тази дата е периодът, до който продуктът може да бъде гарантирано ефективен.

Ако вашият продукт няма срок на годност или PAO, или не можете да си спомните кога сте го отворили, има някои важни признаци, които трябва да търсите, за да сте сигурни, че използвате най-пресните продукти…

 

Почистващ препарат на маслена основа

Маслото е непримирима среда за бактериите – за тях е много по-трудно да растат и да процъфтяват в маслени основи. Въпреки това, почистващите средства, особено тези във формат на балсам или тези, които изискват да отворите буркан, за да получите достъп до продукта, могат да се отделят, след като са били изложени на кислород твърде дълго.

Внимавайте за промени в текстурата и миризмата и изхвърлете, ако забележите нещо. Маслените почистващи препарати на базата на помпа, като Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil, са най-добрият ви избор за запазване на свежестта на продукта и ако се използват при необходимост ежедневно, трябва да изтекат след два до три месеца.

Почистващ препарат на водна основа

Бактериите са много по-щастливи във водна среда, така че е важно да използвате вашите почистващи препарати на водна основа бързо след отваряне – максимум 6-8 месеца, но продуктите, които съдържат киселини като гликолова или салицилова киселина имат малко по-дълъг срок на годност, тъй като бактериите и киселините не се разбират добре.

Точно като масления си аналог, използването на вашия почистващ препарат на водна основа всеки ден като част от вашата рутина за двойно почистване ще ви гарантира, че ще получите най-пресния продукт до последната капка.

 

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, а серумите, инфузирани с тази съставка, могат да помогнат за изсветляване на тона на кожата, изглаждане на фините линии и заздравяване на белези. Витамин С трябва винаги да се опакова в тъмни или непрозрачни бутилки, а излагането на кислород трябва да е минимално – винаги затваряйте плътно капачките.

Чист и мощен серум с витамин С ще бъде бистър. В момента, в който започнете да забелязвате, че серумът ви оцветява в полупрозрачен кафяв или оранжев нюанс, е време да го изхвърлите. Това означава, че аскорбиновата киселина (витамин С) се е окисила и вече не притежава антиоксидантните си сили.

 

Овлажнители

Общото правило за овлажнители и кремове за очи е да ги хвърлите една година след отваряне, но нещата могат да станат малко по-трудни с опаковката под форма на бурканчета. Тъй като повече кислород може да попадне в продукта и да насърчи растежа на бактериите, се препоръчва да ги изхвърлите след шест месеца.

Потърсете овлажнители в опаковките с хигиенна помпа и опитайте да съхранявате малки бурканчета като тези, които съдържат околоочен крем в хладилника. Това ще забави част от процеса на изтичане и ще действа като освежаващо лечение сутрин.

 

SPF

Общо правило за SPF е, че трябва да се използва една бутилка за всеки сезон от годината. И докато SPF е един от малкото продукти, които слагаме върху телата си, за които е регламентирано да имат срок на годност, важно е да запомните, че ако все още имате остатъци от слънцезащитен крем, когато наближите срока му на годност, това вероятно е знак, че не сте прилагайте достатъчно! 

 

Заключение

Не забравяйте да държите очите и носа си настроени за всякакви промени в текстурата, цвета или миризмата на продукта и ако продукт, който винаги е работил за вас, внезапно предизвика дразнене или просто не подсилва кожата ви, както преди, е време да кажете довиждане!. 

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!