Холестеролът: Как действа на кожата?

Холестеролът е съставка, с която вероятно свързвате с общото здравословно състояние. Вероятно обаче няма да сте запознати с холестерола в контекста на здравето на кожата.

Холестеролът е органична молекула, която се добавя към козметиката и продуктите за грижа за кожата, за да подпомогне естествената бариерна функция на кожата и да подобри съдържанието на влага. Холестеролът функционира като средство за кондициониране на кожата и емулгатор.

Холестеролът може да бъде класифициран като стерол, вид липидна или маслена молекула. Той се синтезира от всички животински клетки и също е изолиран от растения. Холестеролът е съществен структурен компонент на всички мембрани на животинските клетки, функциониращ за поддържане както на структурната цялост на мембраната, така и на течното й състояние.

Холестеролът се използва и за синтезиране на редица важни хормони в организма. Използва се за създаване на стероидни хормони, жлъчна киселина и витамин D. Холестеролът е едно от най -широко изследваните естествено срещащи се органични съединения.

Повечето продукти, съдържащи холестерол, просто ще казват „холестерол“ на етикета на съставката. Тази съставка обаче може да бъде посочена като екстракт от вълна или екстракт от ланолин, тъй като холестеролът обикновено се получава и от двете. Освен това холестеролът от растителен произход се получава предимно от сквален, който е предшественик за синтеза на холестерол в растенията.

Съставите могат да съдържат концентрации до 5 процента холестерол, но повечето продукти имат съдържание на холестерол от 0,1 до 1 процент. Холестеролът се използва предимно в продукти за грижа за кожата, грим за очите и лицето, продукти за грижа за косата и препарати за бръснене.

Холестерол

ПОЗИТИВИ: Холестеролът помага за поддържане на естествената бариера на кожата, подобрява състоянието на кожата и допринася за овлажняването й.

НЕГАТИВИ: Холестеролът може да бъде получен от животински или растителни източници.

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН?: Всички типове кожа, с изключение на тези, които имат идентифицирана алергия към него.

СИНЕРГЕТИЧНИ СЪСТАВКИ: Работи добре с повечето съставки.

 

Каква е функцията на холестерола?

За да разберем по -добре функциите на холестерола като съставка в продуктите за грижа за кожата, първо е важно да обясним естествената функция на холестерола в кожата ни.

Ще откриете холестерола като естествен компонент на най -външния слой на кожата или роговия слой. Роговият слой често се нарича естествена бариера на кожата. Естествената бариера на кожата също се състои от корнеоцити, серамиди и свободни мастни киселини. Серамидите представляват около 50 % от липидния слой на кожата, холестеролът около 25 %, а други мастни киселини съставляват още 10 до 15 %.

Силната, непокътната бариера е важна за поддържане на влагата и предпазване от алергени, бактерии и дразнители. Когато бариерата е отслабена, тези натрапници могат да преминат през горния слой на кожата, причинявайки увреждане, което в крайна сметка води до често срещани кожни състояния като акне, обриви, чувствителна кожа и дори признаци на стареене

 

Естествената бариера на кожата

Тъй като естествената бариера на кожата съдържа холестерол, тази съставка помага за поддържане на правилното функциониране на бариерата, като запазва нивата на влага и регулира клетъчната активност. Той работи за укрепване на външната структура на кожата и я предпазва от дехидратация. Холестеролът функционира и за възстановяване на кожата, която е била лишена от естествените си липиди от неща като ексфолиране или прилагане на агресивно лечение против стареене.

Чувствителна кожа

Поради способността си да укрепва и възстановява естествената бариера на кожата, тези с деликатна, чувствителна и суха кожа вероятно ще се чувстват най-добре от продуктите, съдържащи холестерол.

Освен това, тъй като нивата на холестерола в роговия слой се намаляват с възрастта (приблизително 40 процента до 40-годишна възраст), използването на продукти, съдържащи холестерол върху застаряваща кожа, може да бъде много полезно.

 

 

Емулсифер

Друга функция на холестерола е да действа като емулгатор, като предпазва частиците от водата и маслото от формулировка да се отделят. Когато водата и маслото се смесят заедно и енергично се разклащат, се образува дисперсия на маслени капчици във вода. Когато разклащането спре обаче, двата вида съставки започват да се разделят.

За да се реши този проблем, може да се добави емулгатор като холестерол, за да се предотврати разцепването. Холестеролът образува мономолекулен слой около капката емулсия, което помага на капките да останат разпръснати и произвежда стабилна емулсия.

 

Може ли употребата на продукти, съдържащи холестерол, да повлияе на холестерола в кръвта?

Важно е да се отбележи, че локално прилаганият холестерол няма да повлияе на холестерола в кръвта.

 

Веган ли е холестеролът?

Холестеролът може да бъде веган съставка, но може да бъде получен и от странични животински съставки като ланолин или екстракт от вълна. Растителните източници включват сквален, който е предшественик за синтеза на холестерол в растенията. Ако търсите веган продукт, не забравяйте да проверите дали останалите съставки във формулировката са веган. Също така се уверете, че марката е без жестокост към животните.

Безопасен ли е холестеролът?

Директивата на ЕС за козметика позволява използването на холестерол в козметичните продукти, стига да е в съответствие с разпоредбите за страничните животински продукти.

Клинични проучвания за оценка на безопасността на локално прилагания холестерол са проведени с продукти, формулирани със съставката. Повечето продукти са овлажнители, съдържащи 1,4 % холестерол. Продуктите, съдържащи холестерол, са минимални до леки първични и кумулативни кожни дразнители, но не и сенсибилизатори или фотосенсибилизатори.

 

ШИЙТ МАСКА ЗА ЛИЦЕ KLAIRS RICH MOIST SOOTHING TENCEL SHEET MASK 25 МЛ.
ШИЙТ МАСКА ЗА ЛИЦЕ KLAIRS RICH MOIST SOOTHING TENCEL SHEET MASK 25 МЛ.

 

MISSHA Time Revolution Night Repair Ampoule 5x
MISSHA Time Revolution Night Repair Ampoule 5x

 

Ампула за Лице D’Alba White Truffle Intensive Ampoule 50 мл.
Ампула за Лице D’Alba White Truffle Intensive Ampoule 50 мл.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!