Каква е разликата между химически и физически ексфолианти?

Чувството след добро ексфолиране на кожата е неописуемо. Най-добре ексфолирайте веднъж или два пъти седмично, за да запазите порите си чисти, без да прекалявате. Днес ще ви разкрием каква е разликата между химически и физически ексфолианти.

Има обаче някои фактори, които трябва да имате предвид. Ексфолирането е постепенен процес. Основните разлики обикновено се крият във вида на ексфолиране: химическа и физическа ексфолиация. Ако не сте сигурни как да изберете ексфолиаант, продължете да четете и се надяваме, че ще придобиете по-добра представа, когато се колебаете между химически и физически ексфолианти

 

Физически ексфолианти

Това са вашите ексфолианти за лице – най-често с малки парченца, за да изтъркате физически кожата си от мъртви клетки. Най-страхотното при физическите ексфолианти е, че след добро ексфолиране на лицето получавате това незабавно удовлетворение от добре измита гладка кожа. Масажиращото действие също стимулира кръвообращението, така че лицето ви придобива естествен розов и жив тен.

Но не прекалявайте – не е нужно да упражнявате толкова голям натиск, тъй като изтърканите парченца (обикновено захар или биоразградими водоразтворими мъниста) вършат добра работа само при втриване в  кожата ви. Ако сте прекалено груби с вашия скраб, той може да направи кожата ви раздразнена или да изложи чувствителните части на бактерии и инфекции.

 

Химически ексфолианти

Не се страхувайте от идеята да поставите киселини на лицето си! Химичните ексфолиатори включват ниски проценти на нежни киселини, за да премахнат мъртвите кожни клетки от лицето ви, разкривайки по-гладка и по-сияйна кожа. Химическите ексфолианти се предлагат под формата на почистващи препарати, тонери, серуми и понякога дори овлажнители. Бъдете внимателни при смесване на локални лечения, които могат да бъдат тежки, като ретиноли / ретиноиди – в комбинация с ексфолиатор, това може да доведе до лющене, зачервяване и дразнене. Химическите ексфолианти са чудесна възможност за хора с чувствителна кожа, защото наистина не можете да прекалите.

БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл.

Стандартните химически ексфолиатори имат AHA или BHA. AHA (Алфа хидрокси киселини) са най-добри, ако имате нормална / чувствителна кожа и имате кожни проблеми, които са свързани с увреждане от слънцето, неравномерна текстура и пигментация – това помага да се запази най-горният слой на кожата без запушване на порите, така че новите клетки могат да стигнат до повърхността. Потърсете млечна киселина и гликолова киселина, ако смятате, че AHA са подходящи за вас.

BHA (Beta Hydroxy Acids) са най-подходящи за тези, които страдат от черни точки, големи пори и милиуми, тъй като могат по-добре да проникнат през запушени пори. Салициловата киселина е може би най-познатата BHA като активна съставка за лечение на акне. И двете се предлагат в различен процент. Хубавото при химическите ексфолианти е, че те не само изглаждат тена ви – те могат да помогнат за стимулиране на производството на колаген, намаляване на бръчките, стегнатост на кожата и изсветляване.

 

Маска за Лице Klairs Youthful Glow Sugar Mask 110 g
Маска за Лице Klairs Youthful Glow Sugar Mask 110 g

 

SKINFOOD Black Sugar Mask Wash Off
SKINFOOD Black Sugar Mask Wash Off

 

БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл.
БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!