Какво е веган козметика?

Концепцията за веган козметика може да бъде малко объркваща. Подобна ли е на тази, която не се тества върху животни? Има ли определени съставки, които трябва да избягвате?

Съществуват редица въпроси, които идват заедно с тази тенденция. Днес ще ви помогнем да разберате ползите от веган грижа за кожата и да се решите дали си струва да се опита.

 

Какво представлява веган грижа за кожата?

По принцип веганите спазват диета без месо и животински продукти като мляко или сирене. Подобно на тези диетични ограничения, веган грижата за кожата също се отказва от съставките, получени от животни при формулирането на техните продукти.

По дефиниция веган продуктите за грижа за кожата не се произвеждат от животни или животински страничен продукт. Това означава, че не се използват традиционни съставки като пчелен восък, мед, колаген, ланолин и кератин.

Има много други съставки, получени от животни, които веган марките за грижа за кожата избягват, включително кармин (оцветител, получен от бръмбари) или коприна, като вместо това използват растителни или синтетични съставки.

В повечето случаи веган марките избягват животински продукти, които са етично произведени.

Терминът„ животински произход “не винаги е ясно обозначение. Ланолинът, фантастичен овлажнител, идва от измиването на овча вълна. Това не вреди на овцете, но много веган марки избягват тази съставка.

 

Каква е разликата между веган продукти и такива, които не са тествани върху животни?

Когато чуете, че даден продукт е веган и не съдържа животински продукти, е нормално да си помислите, че не е тестван върху животни. Но това не винаги е така.

Изразът Cruelty free просто означава, че даден продукт или неговите съставки не са тествани върху животни от доставчик, производител, или трета компания. Някои марки може да не тестват продуктите си върху животни без да са веган.

Cruelty free продуктите могат да бъдат етично произведени, но все пак съдържат странични животински продукти като пчелен восък, кармин и ланолин, така че си струва да прочетете списъка на съставките.

Можете също така да предположите, че веган продукти за грижа за кожата винаги се считат за органични или естествени, тъй като те обикновено използват растителни съставки. Но тъй като често използват синтетични оцветители или аромати, това не винаги е така.

“Органичен” означава, че продуктът е отглеждан без използването на пестициди, синтетични торове или генетично модифицирани организми. Терминът „естествен“, от друга страна, означава, че продуктът не съдържа нищо изкуствено или синтетично.

 

Как можете да разберете, дали даден продукт е веган?

Търсете няколко издайнически съставки, включително алое, масло от ший, екстракт от гроздови семки и зелен чай. Много етерични масла също са веган.

Слънцезащитен Крем Yadah Oh My Sun Protection Tone Up Base SPF 50+ PA++++
Слънцезащитен Крем Yadah Oh My Sun Protection Tone Up Base SPF 50+ PA++++

По-добра ли е веган грижата за кожата ?

На теория, повече растителни съставки трябва да бъдат по-добри за вашата кожа, а веган продуктите могат да предложат редица предимства.

Тези продуктите промотират и ползите от веган диетата по отношение на намаляването на вредата към околната среда и насърчаването на доброто отношение към животните, но те могат да бъдат наистина полезни за кожата ви. Веган съставки като алое вера, джинджифил, чесън , мента и лавандула са били използвани от векове поради своите лечебни и козметични свойства.

Освен това веган продукти често са богати на витамини, пълни с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и тъй като обикновено съдържат по-малко съставки, може да бъде по-лесно да разберете какво точно поставяте върху кожата си.

Ако можете без някои популярни съставки като мед, еластин, ланолин и колаген, веган продуктите могат да бъдат по-добрият избор за вас, особено ако имате чувствителна кожа. Въпреки че много от популярните съставки, които не са веган, не вредят на кожата ви, когато използвате веган продукти получавате повече витамини и минерали благодарение на растителните съставки.

В същото време някои веган продукти могат да предизвикат дразнения.

Това, че нещо е веган, не означава, че не можете да сте алергични към него. Много растителни съставки или самите растения могат да предизвикат дразнене или алергия.

В такива случаи е добре да проверите етикета за думите „без консерванти“, тъй като консервантите често могат да дразнят чувствителната кожа.

Ампула за Лице Mizon Real Vitamin C Ampoule
Ампула за Лице Mizon Real Vitamin C Ampoule

 

Какъв е срокът на годност на веган продуктите за грижа за кожата?

Тъй като веган продуктите използват много растителни съставки, може да си зададете въпроса колко дълго издържат.

Веган продуктите могат да съдържат консервиращи съставки, които не са от животински произход, така че ако случаят е такъв, срокът на годност може да бъде сравним с не-веган продуктите.

Ако веган продуктите се откажат от химическите консерванти, те могат да изтекат по-бързо и да изискват съхранение при по-ниски температури, за да удължат срока си на годност. Ето защо е важно да прочетете етикетите и да проучите марките, които използвате.

Всяка уважавана козметична компания ще тества годността на продукта и ще включи период след датата на отваряне на етикета, който показва колко дълго е подходящ за употреба. Затова проверете етикета за символ, който прилича на отворен буркан, за да видите какъв е периодът след датата на отваряне. Внимавайте с всеки продукт, който не посочва срока на годност.

Вижте нашата селекция от веган козметика тук.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!