Какво са успокояващи съставки и кои да използвате?

Кожата ви има ли нужда от почивка? Не сте единствените. За щастие в момента има изобилие от успокояващи продукти за грижа за кожата.

Центела

Centella asiatica, известна още като cica, беше най-популярната съставка за грижа за кожата през 2018 г. Търсенията с Google на успокояващата съставка са се увеличили с 800% от тогава!

Алое вера

Центелата обаче не е единствената. В списъка с други успокояващи и лечебни съставки  влиза алое вера. Вечната съставка, която досега сте използвали само за лечение на слънчево изгаряне, също беше едно от най-популярните търсения през 2018 г. и влиза в състава на редица нови продукти, включително тонери, есенции и шийт маски.

Разпространението на продукти и съставки с успокояващ ефект върви ръка за ръка с нарастването на хората, които имат чувствителна кожа.

Преди да се впуснем защо това е така, нека първо отделим малко време, за да определим какво всъщност означава да имаме чувствителна кожа, тъй като терминът е станал донякъде преекспониран.

Има разлика от чувствителната кожа до чувствителната кожа. Тъй като това може да стане объркващо, представете си, че чувствителната кожа е кожа, която реагира на определени продукти и условия, а сенсибилизираната кожа е преходно състояние на кожата.

Хората с реактивен тип кожа са склонни да реагират на продукти, промените във времето, промените в съня, хормоналните промени, изкуствени аромати и други сурови съставки много по-лесно от останалите.

За разлика от тях, другият тип хора с чувствителна кожа могат да получат изолирани инциденти на дразнене поради реакция на козметичен алерген или прекомерна употреба на сурова съставка като ретинол.

Неслучайно интересът към успокояващите продукти се увеличава едновременно с това, че се наблюдава увеличена чувствителност на кожата към химически ексфолианти, ретинол без рецепта и витамин С.

Много от нас купуват ретинол или AHA без рецепта и не го използват правилно. Тези продукти ще направят кожата ви по-чувствителна и не трябва да се използва самостоятелно, а по-скоро заедно с други продукти за грижа за кожата за безопасност и ефикасност.

При такива силни продукти, които предлагат по-бързи резултати и са достъпни, е твърде лесно да се увлечете. Успокояващите съставки могат да спасят кожата, когато се чудите как безопасно да включите активни съставки като ретинол, AHA или витамин С във вашата рутина.

Споменахме cica и алое вера. Какви други успокояващи съставки за грижа за кожата трябва да знаете?

Единият е madecassoside, който е производно на centella asiatica. В допълнение към своите противовъзпалителни свойства, той е антиоксидант и увеличава синтеза на колаген, така че може да помогне за предпазване и заздравяване на уврежданията на кожата. Установено е също, че работи добре с витамин С, който може да дразни във високи концентрации за някои.

Друг е пантенолът, известен още като витамин В5. Това е хидратант, който често се среща в овлажнители и се използва за лечение на чувствителни кожни състояния като екзема и дерматит.

Винаги е добра идея да се консултирате с дерматолог, преди да включите силна съставка / продукт във вашия режим за най-добри и безопасни резултати. Въпреки това, дори ако използвате правилно вашите AHA или ретинол, има вероятност за леко дразнене и дехидратация. Използването на успокояващи и лечебни съставки може да помогне за облекчаване на предизвиканото дразнене, като заедно с това подпомага възстановяването на кожата.

Накратко, използването на успокояващи съставки може да е просто ключът към подобряването на вашата кожa.

Крем за Лице Purito Centella Green Level Recovery Cream 50ml
АМПУЛА ЗА ЛИЦЕ PUREHEALS Centella 90 Ampoule 30 ml
БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл.
БЕНТОН ТОНИК С АЛОЕ и BHA 200 мл.
Шийт Маска Benton Aloe Soothing Mask Pack 23g

 

Почистващо Олио Neogen Dermalogy Real Cica Micellar Cleansing Oil 300ml
Ампула за Лице D’Alba White Truffle Intensive Ampoule 50 мл.
Ампула за Лице D’Alba White Truffle Intensive Ampoule 50 мл.

✨ Първият информационен сайт в България за корейска козметика и грижа за кожата. ✨

Бюлетин
Абонирай се за нашият бюлетин и получавай най-интересните статии първи!